Nejukrutnější horské dráhy světa

Nejukrutnější horské dráhy světa
Sdílej
 
Horská dráha je něco jako výkladní skříň každého zábavního parku. Může mít skvělé hamburgery, příjemný personál, naleštěné kolotoče, ale pokud nemá pořádnou horskou dráhu, tak to tak nějak není ono. A my se podíváme na to, které horské dráhy jsou na světě ty TOP!

Nejvyšší: Kingda Ka

Prvenství v maximální výšce, drží Kingda Ka v americkém New Jersey. Ta je v podstatě i velice jednoduchá a krátká, napětí z jízdy je zde zkoncentrováno a zhuštěno do pár vteřin a délky 950 metrů. Prvně vám tep zvedne napětí a pohled na vysoký oblouk, který se před vámi tyčí. V hlavě při tom pohledu začnete přemítat o tom, jestli to byl skutečně tak skvělý nápad, zkusit tuhle šílenost. Pak, přijde moment, kdy vás hydraulický katapult vmáčkne do sedačky a ukáže vám, jak vypadá zrychlení z 0 na 206 km/h během 3,5 sekundy.

Mimochodem, je dost pravděpodobné, že je to nejvyšší zrychlení, jakému kdy vaše tělo bylo vystaveno. Poté, co vám začne svištět vítr kolem uší a opadne počáteční šok, přijde další problém. Ten obrovský oblouk, na který vláček vyjede se začne přibližovat opravdu dramaticky. Než vám dojde, že oběd jste možná měli dneska raději vynechat, nekontrolovaně hulákáte strachem, protože míříte přímo proti nebi a nemáte absolutně žádnou šanci s tím nic udělat. Na vteřinku se dostaví úleva, ale potom vám opět polijí čelo krůpěje potu, protože lehké zpomalení na vrcholu oblouku, vysokého 139 metrů, je předzvěst skutečného pekla, které váš mozek a vlastně celé vaše tělo prožívá, když padáte šílenou rychlostí zase dolů. A pak, než se vzpamatujete, je čas vystupovat a nenápadně zkontrolovat případné škody na spodním prádle.

5 nejdelších vlaků světa

5 nejdelších vlaků světa

Nejrychlejší: Formula Rossa

V Abu Dhabi se nachází horská dráha inspirovaná formulí 1. Její jméno je Formula Rossa, což v překladu znamená rudá formule a každému asi dojde, že to odkazuje na monoposty stáje Ferrari. Po startu celému vláčku hydraulický katapult udělí rychlost 240 km/h, během pěti vteřin. To je mimochodem podobná rychlost, jakou mají stíhačky při startech z letadlových lodí. Potom vás čeká na dráze dlouhé 2200 metrů několik prudkých zatáček, v nichž si zkusíte přetížení až 4,8 g! Kvůli vysoké rychlost musíte mít navíc po celou dobu nasazené speciální ochranné brýle. On totiž náraz i jen malé mušky by v takové rychlosti mohl být doslova o oči.

Nejdelší: Steel Dragon 2000

Jestli si věříte, že se nepodělíte o obsah žaludku za první zákrutou, můžete zkusit i nějakou z delších drah. Třeba hned tu, které v celkové délce vede. Nachází se v Japonsku a jmenuje Steel Dragon 2000. Na rozdíl od předchozích dvou vás tady pěkně pomalinku vytáhne řetěz na první vrchol, odkud se pak spustíte a po zbytek dráhy pojedete setrvačností. Jestli vám to zní jako nuda, tak jste na omylu.

Hned první sešup prověří vaše hlasivky a hned za ním následuje druhý, po kterém je pro změnu rychlá, klopená zatáčka. Ta vás přivede do smyčky, ve které se přiblížíte zemi natolik, že budete mít pocit, že když natáhnete ruku, tak byste se mohli dotknout pečlivě upraveného japonského trávníku. Poté následuje průlet skrz podpěry, které klamou tělem, ale nebojte, hlavu si o ně nerozbijete. Na závěr ještě pár houpáků, dva tunely a můžete vystupovat. Gratulujeme, absolvovali jste jízdu na nejdelší horské dráze na světě. Pokud to chcete vědět přesně, tak to bylo 2479 metrů adrenalinu a maximální rychlost byla 153 km/h.

Přečtěte si také:

Nejzajímavější lanovky světa berou dech svojí konstrukcí nebo délkou

Nejzajímavější lanovky světa berou dech svojí konstrukcí nebo délkou

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

Ábíčko testuje: Jak jsme stavěli horskou dráhu Spacerail

Ábíčko testuje: Jak jsme stavěli horskou dráhu Spacerail

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

 

Články odjinud