Kde budeme žít? Masdar, město budoucnosti

Kde budeme žít? Masdar, město budoucnosti
Sdílej
 
Jednu z největších ekologických zátěží naší planety představují velkoměsta a městská aglomerace.


Husté osídlení znamená nadměrnou spotřebu nerostných zdrojů a surovin, potravin i energie, také množství odpadu a zplodin.

DOPRAVA

Automobily a další dopravní prostředky se spalovacími motory budou ve městě přísně zakázané. Osobní dopravě budou sloužit hromadné rychlé elektromobily bez řidičů, které denně zvládnou až 150 tisíc jízd. Jejich trasa bude řízena senzory pod zemí. Do každého elektromobilu se vejde až šest cestujících, 83 zastávek zajistí snadnou dostupnost kteréhokoliv místa ve městě.

CHODNÍKY



Ulice města jsou položené na vyvýšené desce 5,5 m nad zemí, zatímco veškerá městská doprava je skryta pod ní. Podobné řešení dnes využívají mnohá letiště, na nichž jsou koridory pro chodce oddělené od chodeb pro dopravu a údržbu.
V praxi to znamená, že na ulicích nejezdí žádná doprava a nikdy nejsou rozkopané kvůli výměně či opravě potrubí, to lze provést pod zemí. Také to umožňuje transportovat odpadky vhozené do odpadových nádob podtlakovým potrubím přímo na místo, kde se třídí a recyklují.

MASDARSKÉ ŘÍDICÍ CENTRUM


Masdarské řídící centrum (pdf) Už v roce 2011 bude dokončena první budova, řídicí centrum. V části sedmipatrové stavby budou k dispozici byty, část bude sloužit jako kanceláře.

Nejprve by měla být dokončena střecha ze solárních panelů, které zajistí energii nutnou pro stavební práce. Projektanti tvrdí, že to bude jediná stavba na světě, která si sama pro sebe vyprodukuje potřebnou energii. Po dokončení jí bude vyrábět mnohem víc, než sama spotřebuje.

ABÚ DHABÍ

Hlavní město stejnojmenného a také největšího a nejbohatšího ze sedmi arabských emirátů je současně i hlavním městem celé federace Spojené arabské emiráty. Přestože má dlouhou historii, patří dnes k nejmodernějším městům Perského zálivu. Bohatství Abú Dhabí pochází především z obrovských zásob ropy a zemního plynu, příjmy plynou i z rybolovu a produkce perel. Blízké moderní letiště činí z tohoto kdysi pirátského přístavu centrum mezinárodní letecké přepravy.