Snowboardista

Snowboardista
Sdílej
 
Připravili jsme další model z série Sport, které vás moc baví. Navíc si můžete vytuňit prkno snowboardisty vlastním designem!

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Návod na slepení 1

Lomové čáry, jež budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, která směřuje na lom (může být označena i jen z jedné strany). Čáry nařezávané z rubu tisku jsou kresleny také plnou čarou, ale jsou značeny mimo kresbu bílou šipkou, jež směřuje na lom (může být označena i pouze z jedné strany).

Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní - ploch označených čísly -, kam mají být díly přilepeny.

Párové díly označené stejným číslem jsou shodné a je možné je zaměnit. Lomové hrany jednotlivých dílu retušujte příslušnými odstíny vodových barev již během lepení. Žádný z dílů není potřeba podlepovat.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Začněte vystřižením dílu 1, hlavy snowboardisty. Ke zpracovanému dílu 1 přilepte trup postavy 2 a 3. Hlavu snowboardera nalepte čelem do směru jízdy k natažené ruce (díl číslo 10).

Přidejte dolní končetiny sestavené s dílů 4, 5, 6 a 7. Dolní končetiny přilepte k prknu snowboardera 8 na vyznačená místa. Horní končetiny přilepte k trupu 2 a palce mírně ohněte směrem dolů.

Kdo si chce prkno výtvarně zpracovat sám, zamění díl 8 za díl 11.

 

MĚŘÍTKO 1:32
ROZMĚRY V CM D 10 V 8 Š 4

NÁVRH Ivo Zajíček
KONSTRUKCE Ivo Zajíček
SLEPENÍ Ivo Zajíček

 

Snowboarding

První pokusy o “surfování” na sněhu se objevily již v roce 1920. V roce 1965 Sherman Poppen spojil dvě lyže a vytvořil první model snowboardu, zvaný “snurfer”. Jake Burton Carpenter se nechal jeho myšlenkou inspirovat a jako první začal vyrábět snowboardy s prvním jednoduchým vázáním.

Podstatou samotné jízdy je klouzaní na sněhu pomocí prkna, na kterém stojí jezdec bokem do směru jízdy. Nohy má pevně pripevněny k prknu pomocí vázaní. Rozlišujeme několik druhů snowboardových disciplín - FreeRide, FreeStyle, FreeCarve, Splitboarding a další.

V roce 1998 byl poprvé snowboard zařazen do programu olympijských her v disciplínách obří slalom a U-rampa. Snowboarding je dnes již běžným zimním sportem.