SJEZDAŘ NA LYŽÍCH

SJEZDAŘ NA LYŽÍCH
Sdílej
 
Pripravili jsme pro Vás jednoduchou ale zároveň prímovou vystřihovánku SJEZDAŘE na lyžích.

 

Model byl navržen pro rychlejší slepení s menším poctem dílu v merítku 1 : 32. Jako první vznikl 3D návrh v nekolika barevných variantách. Stylizovaná postava sjezdare má pripomínat rychlou jízdu na lyžích. Pomyslné aerodynamice odpovídají také jednoduché koncetiny slepené ze dvou stran. Príjemnou zabavu preje designér Ivo Zajícek.

 

Foto:  monsite.voila.fr

 

ŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Návod na slepení

Při stavbě modelu budete potřebovat: dvě hladké špejle dlouhé 75 mm, seříznuté na jedné straně do špičky. Díly 11 z rubu začerněte.

Lomové čáry, jež budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, která směřuje na lom (může být označena i jen z jedné strany). Čáry nařezávané z rubu tisku jsou kresleny také plnou čarou, ale jsou značeny mimo kresbu bílou šipkou, jež směřuje na lom (může být označena i pouze z jedné strany).

Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní - ploch označených čísly -, kam mají být díly přilepeny.

Párové díly označené stejným číslem jsou shodné a je možné je zaměnit. Lomové hrany jednotlivých dílu retušujte příslušnými odstíny vodových barev již během lepení. Žádný z dílu není potřeba podlepovat.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Začněte vystřižením dílu 1, hlavy sjezdaře. Ke zpracovanému dílu 1 přilepte trup postavy 2 a 3. Přidejte dolní končetiny 4 a 5 s lyžemi 6 a 7.

Na špičaté konce špejlí 10 přilepte z rubu začerněné talířky 11. Na opačné konce obou špejlí, dílu 10, přilepte ruce 8 a 9 obtočením chlopní kolem konců špejlí. Takto připravené horní končetiny přilepte k trupu 2. Špejle 10 napevno zalepte v místě spoje dílu 2 a 3 na vyznačené místo.

 

Údaje modelu

NÁZEV Sjezdař

ABC 1/2010

ROČNÍK ABC 55

NÁVRH Ivo Zajíček

SÉRIE sport

MĚŘÍTKO 1:32

ROZMĚRY V CM: Délka 11, výška 7, šířka 5

 


Co je to vlastně rychlostní lyžování?

Rychlostní lyžování (speedski) představuje méně známou sportovní disciplínu, při které se lyžař snaží na kilometrovém úseku se sklonem 76 stupňů vyvinout maximální rychlost. Rychlostní lyžař zaujímá při sjezdu speciální postoj pro snížení aerodynamického odporu na minimum a musí být ve skvělé fyzické kondici. Náročnosti sjezdu odpovídá také vybavení.


Používají se tvrdé lyže dlouhé 220-240 cm s téměř neznatelnými špičkami a s velmi tenkou skluznicí. Hrany nejsou ostré, aby se zabránilo prudkému zatočení. Maximální hmotnost lyží je 15 kg pro pár s vázáním. Kombinézy bývají ušité na míru proti popáleninám, používají se speciálně tvarované hůlky, lýtkové spoilery, nebo aerodynamické přilby splývající s rameny.

 

Světový rekord drží od roku 2002 Francouz Goitschel, který na svahu letěl rychlostí 250,7 km/h!

Klíčová slova:
3D model, lyžař