Otočný mrakodrap - Dynamic Tower Dubai

Otočný mrakodrap - Dynamic Tower Dubai
Sdílej
 
Dubai dále šokuje svět. Umělé ostrovy ani nejvyšší budova světa jim už nestačí.

 

Momentálně Spojené arabské emiráty připravují mrakodrap dynamické architektury, který bude během dne neustále měnit svůj vzhled a co víc, bude zároveň elektrárnou!

Mezi jednotlivými podlažími budou umístěny obří turbíny, které díky lopatkám budou produkovat spoustu elektřiny. A té bude tolik, že vystačí i na zásobování několika ostatních domácností v Dubaji. Prostory dynamického mrakodrapu budou využity jako hotel, který nabídne dvěstě velmi luxusních apartmá.

Výška: 240 m
Město: Dubai
Realizace: 2010
Počet pater: 80
Stát: Spojené arabské emiráty


PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny rovněž plnou čarou, ale opatřenou mimo kresbu dílu bílou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Stavba modelu není příliš složitá, ale vyžaduje trpělivost. Zvláště při lepení jednotlivých čtyřpater, kterých je celkem dvacet.

Stavbu začněte konstrukcí základny. Na díl 1 po obvodu přilepte skroužený díl 2. Pro pozdější upevnění špejle – osy budovy - smotejte podle návodné kresby proužek 3 tak, aby se ke špejli nepřilepil a vytvořil váleček s otvorem.

V dílu 4 vytvořte na vyznačeném místě otvor. Váleček z proužku 3 přilepte přesně na střed rubu horního dílu základny 4. Poté je možné základnu uzavřít a do otvoru zasadit špejli - díl 5 o délce 282 mm. Na ni budete postupně navlékat jednotlivá čtyřpatra.


Pokračujte lepením čtyřpater. Devatenáct je jich shodných, tvořených vytvarovaným dílem 7, zdola a shora uzavřeným díly 6 s otvorem na vyznačeném místě. Otvory vytvořte pro jistotu o malinko větší, aby byla patra přesně v horizontální rovině i při méně přesném lepení.

Poslední, dvacáté čtyřpatro se od ostatních liší v tom, že je shora uzavřeno dílem 8, ve kterém je větší otvor pro nasazení zarážky 9 na špejli a zafixování lepidlem. Celý model zakončete uzavřením posledního patra

NÁVRH Antonín Krejčíř
KONSTRUKCE Antonín Krejčíř
SLEPENÍ Antonín Krejčíř


Vizitka na modelu
Logo ABC
Dynamic Tower
1:1500
Antonín Krejčíř
2009/25-26