Bank of China Tower

Bank of China Tower
Sdílej
 
Návrh postavit v Hongkongu pobočku Bank of China vznikl na základě rozhodnutí Británie z roku 1984 o odstoupení Hongkongu Číně.


Číňané oslovili amerického architekta čínského původu Ieoha Ming Peie.

Budovu vysokou 368 metrů (bez antén) najdete v husté centrální zástavbě na příkře se svažujícím pozemku. Konstrukční požadavky vyplývají z umístění budovy v zóně tajfunů - namáhání větrem je zde oproti New Yorku dvojnásobné, a ochrana před zemětřesením stejně přísná jako v Los Angeles.

Odborníci Feng-Shuei (čínské umění a věda o životě v harmonii s prostředím) do budovy zakleli řadu receptů na zlepšení úspěšnosti sídlící organizace. Trojúhelníkový modul budovy se prolíná i do kompozice okolní čínské zahrady v přízemí banky.


PŘÍPRAVNÉ PRÁCE


Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovaně (-.-.-). Výřezy ploch z dílů jsou kresleny červenou úhlopříčkou. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní, na nichž jsou čísla dílu, kam má být díl přilepen.

Návod (pdf)

NÁVOD NA SLEPENÍ


Model se skládá ze tří základních částí: pláště budovy, podstavce a nástavby ve formě dvou stožárů.


Stavbu začněte zpracováním pláště. Jeho první polovinu vytvarujte z dílu 1 a k němu připojte zpracovaný díl 2. Druhou polovinu pláště slepte ze tří dílů 3, 4 a 5. Obě vertikální poloviny postupně přilepte k sobě. Tím jste vytvořili vlastní stavbu, která bude stát na částečně šikmém podstavci.

Podstavec vytvořte z dílů 10 a 11, ve kterém vyřízněte otvor vyznačený červenou úhlopříčkou. Podstavec zespodu uzavřete až po zasazení a přilepení budovy. Pozor na správné natočení budovy vůči šikmé části podstavce!

Nakonec zbývá model osadit nástavbou. Slepte k sobě díly 6, 7, 8 rubovou stranou a nechte je dokonale proschnout, nejlépe pod zátěží. Tím si zajistíte, že stožáry budou rovné a budou držet tvar. Oba stožáry propojte spojnicí 9 a celek umístěte na špičku budovy.

KONSTRUKCE A NÁVRH Antonín Krejčíř


SÉRIE MRAKODRAPY V ABC

(1. Taipeo 101 - ABC 24/2008 )


(2. Petronas Towers (25-26/2008) )



(3. Sears Tower (2/2009) )


(4. John Hancock Center (3/2009) )



5. Bank of China Tower
6. ABC Tower