Život jako na kolotoči - Otočné bydlo

Život jako na kolotoči - Otočné bydlo
Sdílej
 
Každou chvíli jiný výhled z okna, energetická nezávislost, atraktivní vzhled a revoluční řešení konstrukce. Tohle všechno se v sobě spojuje projekt pohyblivých mrakodrapů Dynamic Tower.

Taky vás občas mrzí, že máte z vašeho bytu nebo domu výhled jen na jednu část města? Architekta Davida Fishera takové věci očividně mrzí hodně. Jako impulz ke vzniku jeho projektu pohyblivého mrakodrapu totiž uvádí, že byl dost zklamán, když mu byt jeho kamaráda na Manhattanu nabídl jen výřez výhledu na New York.

Ostatně, kdo by nechtěl v jedné místnosti snídat při východu Slunce a večeřet při jeho západu. Když totiž máte pohyblivý byt, může se točit za sluncem stejně jako Slunečnice. V tom ale jedinečnost projektu otočných mrakodrapů zdaleka nekončí. Projekt je výjimečný svým přístupek k okolí, životnímu prostředí i způsobem konstrukce.

Absolutní energetická nezávislost

David Fisher se podle svých slov snaží architekturu přiblížit přírodě. Jeho domy budou reagovat na vnější prostředí a měnit tak svůj tvar, třeba jako stromy. Mrakodrap, jehož stavba má začít v roce 2010 v Dubaji, má mít 79 pater, přičemž každé se má pohybovat jiným směrem a rychlostí, maximálně však 6 metrů za minutu.

Fisher se důmyslně vypořádal i s jedním z největších problémů stavitelů mrakodrapů – silným větrem, který ve výškách vane a rozhodl se jeho sílu maximálně využít. Mrakodrap má disponovat 77 větrnými turbínami (mezi každým patrem bude jedna), které budou celý dům zásobovat elektrickou energií.

Energetickou nezávislost domu ještě podpoří solární panely na střeše a projekt dokonce počítá s tím, že tato elektrárna využívající čistě přírodní zdroje, bude natolik výkonná (mluví se o 1 200 000 kW/h), že energií „uživí“ i pět podobně velkých budov v okolí.

Unikátní konstrukce

Projekt věží Dynamic Tower je unikátní i způsobem konstrukce. Drtivá většina komponentů (až 90%), z kterých se dům bude skládat, se vyrobí ve specializovaných továrnách. Na místo stavby se pak dovezou již kompletní byty s kuchyní nebo koupenou.

Na staveništi vznikne jen jádro, na které se budou tyto části budou postupně montovat, na jedno patro připadne 40 komponentů. Autor projektu David Fisher argumentuje tím, že když se po světě může běžně převážet všechno od aut přes lodě až po počítače a oblečení, proč by na stejném principu nemohlo fungovat stavebnictví. A to nemluvíme o tom, že tento způsob konstrukce má asi o 30% zkrátit dobu stavby a razantně snížit i její cenu.

Mimo jiné tím, že místo 2000 dělníků, jich bude potřeba jen 90. Předpokládá se, že první pohyblivý mrakodrap bude hotový v roce 2010 a v současné době bylo vybráno místo na jeho stavbu. Tak se nechme překvapit jestli se mu ta revoluce ve stavebnictví povede.

 

Články odjinud