Mrakodrapy: Tuntex Sky Tower

Mrakodrapy: Tuntex Sky Tower
Sdílej
 
Zajímavě vypadající mrakodrap byl postaven ve městě Kaohsiung na Tchaj-wanu v devadesátých letech minulého století.

 

 

Budova má dvě oddělené věže, které se spojují do jedné. Pod centrální částí věže tak vznikl neobvyklý prostor. Mrakodrap s anténou dosáhl výšky 378 m. Před dokončením mrakodrapu Taipei 101 byl nejvyšší budovou Tchaj-wanu. Z vyhlídkové plošiny turisté oceňují především pohled na přístav. Uvnitř multifunkční budovy najdeme kanceláře, byty, obchody a hotel.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale s bílou šipkou. Výřezy ploch jsou zakresleny červenou úhlopříčkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen. Díly 13, 15 doporučujeme podlepit kladívkovým papírem a nechat pod zátěží důkladně proschnout.

 

Návodná kresba •  ABC

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vytvarujte základnu budovy 1 a provlékněte ji vystřiženým otvorem v terénu 2. Pokračujte zpracováním a umístěním výstupků na delší straně základny, díl 3 (4x) a díl 4 (2x). Dále zpracujte a umístěte výstupky na kratší straně základny, díl 5 (4x) a díl 6 (2x).

2. Pokračujte dvěma věžemi 7. Ke každé věži připojte díl 8 a celky umístěte k hotové základně budovy tak, aby oba výstupky 8 směřovaly k sobě. Přehnuté a ruby slepené díly 9 nechte pod zátěží proschnout. Umístěte je mezi věže ve spodní části. Nahoře věže propojte dílem 10. 3. Následuje střední, nejširší část. Díl 11 pečlivě vystřihněte a z rubu k němu připojte vytvarovaný díl 12. Celek umístěte na věže 7. Vystřihněte šest podlepených dílů 13 a připojte je na vyznačené místo na dvou dolních věžích 7 a střední propojovací části.

4. Vytvarujte horní věž 14 a připojte ji ke střední části 12. Vystřihněte dva podlepené díly 15 a dva díly 16. Přilepte je na vyznačená místa na věži 14 a střední propojovací části. Vrch věže je osazen dvouplášťovou korunou se špičatou střechou uvnitř. Vnější plášť vytvořte vytvarováním a slepením dílů 17, 18 rubovou stranou. Vnitřní plášť vytvořte vytvarováním a slepením dílů 19, 20 opět rubovou stranou. Vnitřní část koruny umístěte dovnitř vnější části a připojte špičatou střechu – díl 21. Nejvyšší částí budovy je anténa, kterou vytvoříte srolováním dílu 22 a navinutím proužků papíru 23, 24. Stavbu zakončíte umístěním antény na vrcholek špičaté střechy.

 

Tuntex Sky Tower •  ABC

 

 

Vystřihovánku najdete v ABC 1/2016. Více ze série Mrakodrapy:


Mrakodrapy: Empire State Building

Mrakodrapy: Empire State Building

Mrakodrapy: Twin Towers & One World Trade Center

Mrakodrapy: Twin Towers & One World Trade Center