Mrakodrapy: Twin Towers & One World Trade Center

Mrakodrapy: Twin Towers & One World Trade Center
Sdílej
 
Mrakodrapy Twin Towers byly součástí newyorského Světového obchodního centra. Budova One World Trade Center stojí poblíž původních Dvojčat.

 

 

Dvojčata

Mrakodrapy Twin Towers byly součástí newyorského Světového obchodního centra (World Trade Center). Při teroristickém útoku 11. září 2001 byly zasaženy unesenými letadly a zřítily se. Twin Towers se stavěly v letech 1966–1972. Dvojice totožných mrakodrapů (Severní a Jižní věž) byla do roku 1974 nejvyššími budovami světa (417 m). Na střeše jižní budovy se nacházela veřejnosti přístupná vyhlídka Top of the World, v severní budově restaurace a bar Windows on the World. Na místě původních Twin Towers se nachází památník 9/11 National Memorial & Museum.

Věž svobody

Budova One World Trade Center stojí poblíž původních Dvojčat. Stavba začala v roce 2006 a byla dokončena v roce 2013 instalací nejvyšší částí antény ve výšce 541 m. V současnosti je nejvyšším mrakodrapem Spojených států. Základní stavební prvek tvoří tři ocelové sloupy, na jednom z nich je tisíc ručně psaných vzkazů připomínajících atentát z 11. září 2001. Budova je odolná proti nárazu letadel. Střecha stavby se nachází ve stejné výšce, jako byla střecha Severní věže Dvojčat, tedy ve 417 metrech. Ve 102. podlaží bylo v těchto dnech otevřeno návštěvní a vyhlídkové centrum One World Observatory.



Návod na slepení •  ABC


 
PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale s bílou šipkou. Výřezy ploch jsou zakresleny červenou úhlopříčkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Twin Towers

1. Vytvarujte plášť budovy 1 a shora připojte střechu 2, do které předem uprostřed vytvořte otvor. Spojením dílů 3, 4 vznikne podstavec. Celek z dílů 1, 2 provlékněte otvorem v podstavci a pomocí lepidla připojte.

2. Slepte vstupní halu 5 a umístěte na podstavec. Uřízněte špejli o délce znázorněné dílem 6. Namotejte na ni díl 7 potřený z rubové strany lepidlem. Anténu umístěte do otvoru ve střeše mrakodrapu.

3. Tím je model jedné z věží Dvojčat hotov. Pokud zatoužíte po obou věžích Dvojčat, vystřihovánku si okopírujte a u druhé věže vypusťte anténu, která je charakteristická pro Severní věž.

 

One World Trade Center

1. Začněte vystřižením a vytvarováním pláště budovy 1, ke kterému připojíte dva oddělené díly základny 2. K plášti budovy připojte na vyznačená místa čtyři vstupy 3. Shora pláště připojte střechu 4 a celek provlečte otvorem ve vystřiženém podstavci 5.

2. Z dílů 6, 7 a 8 vytvarujte střešní nadstavbu a umístěte ji na střechu. Vytvarujte anténu 9 a nalepte ji do středu střechy.



Návod na slepení •  ABC



Vystřihovánky v ABC 12: Mrakodrapy a lodě

Vystřihovánky v ABC 12: Mrakodrapy a lodě

Co je v ABC 12: Jurský svět

Co je v ABC 12: Jurský svět