Mrakodrapy: Shanghai World Financial Center

Mrakodrapy: Shanghai World Financial Center
Sdílej
 
Šanghajské 101patrové Světové finanční centrum je s výškou 492 metrů nejvyšší budovou v Čínské lidové republice.

Mrakodrap přezdívaný otvírák

Šanghajské 101patrové Světové finanční centrum je s výškou 492 metrů nejvyšší budovou v Čínské lidové republice. Začala se stavět v roce 1997, ale vlivem asijské finanční krize byla uvedena do provozu až v roce 2008. Podle otvoru na vrcholu stavby se mrakodrapu přezdívá otvírák. Otvor je nejen zajímavým architektonickým prvkem, ale má i symbolický a konstrukční význam.

Vychází z čínské mytologie a má symbolizovat bránu do nebes. Z technického hlediska snižuje nápor větru a zvyšuje tak stabilitu věže. Původně kruhový otvor byl změněn na čtyřúhelníkový kvůli stížnostem, že kruh připomíná slunce na japonské vlajce. Budova je využívána pro kanceláře, luxusní hotely, nákupní a konferenční střediska. Turisty je vyhledávána především kvůli vyhlídkové plošině ve výšce 474 metrů pokryté 12mm tlustým tvrzeným sklem, po kterém se mohou procházet.

 

Návodná kresba •  Antonín Krejčíř

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale s bílou šipkou. Výřezy ploch jsou zakresleny červenou úhlopříčkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Začněte stavbou věže. Vystřihněte díl 1 a v místě označeném červenými úhlopříčkami vytvořte otvor. Z levé strany připojte vystřižený díl 2 a z pravé strany připojte stejně zpracovaný díl 3. Tím vytvoříte první polovinu věže. Druhou polovinu vytvořte obdobným způsobem z dílů 5, 6 a 7.

2. Samostatně vytvarujte vnitřní část otvoru ve věži – díl 4. Dovnitř umístěte zpracovanou horní vyhlídkovou plošinu – díl 10 a dolní plošinu – díl 11. Později by tyto díly umísťovaly obtížněji. Celek vnitřní části připojte k první polovině věže a uzavřete druhou polovinou věže.

3. Zpracujte základovou část 9 a pomocí samostatné chlopně 8 připojte k  hotové věži. Pokračujte stavbou přilehlého nákupního centra u paty věže. Obvod budovy je tvořen dílem 12, ke kterému připojte střechu 13.

4. Přilepte věž k budově a celou stavbu umístěte na základovou desku 14. Nakonec celek uzavřete spodní částí základové desky – díl 15. Aby nedošlo ke zkroucení základové desky a model pěkně stál, nechte ji proschnout pod zátěží.

 

 

Burdž al-Arab

Burdž al-Arab

Vystřihovánky v ABC č. 6

Vystřihovánky v ABC č. 6

Otočný mrakodrap - Dynamic Tower Dubai

Otočný mrakodrap - Dynamic Tower Dubai

Klíčová slova:
vystrihovanky, mrakodrapy