Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?

Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?
Sdílej
 
Nizozemské architektonické studio MVRDV se specializuje na originální stavby, které v praxi testují nejnovější trendy a technologie. Nepřekvapí proto, že v posledních letech se zaměřují hlavně na propojení člověka a přírody. Jedny z nejúžasnějších proměn v současnosti připravují v jihokorejském hlavním městě Soul. Například už před třemi lety zde proměnili architekti z MVRDV starou nepoužívanou dálnici v pěší zónu plnou života, stromů a keřů.

 

Nyní se architekti pustili do rekonstrukce oblasti mezi čtvrtěmi Gangnam a Jamsil na místě, kde se vlévá potok Tančeon do řeky Hangang. Projekt odstartoval na začátku roku 2020. První úkol pracovníků bude proměna potoka, který byl v historii přestavěn na vodní kanál. Nyní mu navrátí jeho přirozenou podobu. Uměle narovnanému korytu vodního toku znovu dají kroucení, meandrování a slepá ramena. Chybět nebudou ani ostrůvky. Díky tomu se tu bude moci zabydlet spousta živočichů.

Divočina ve velkoměstě

Přirozenému oživení napomůže i pečlivý plán zahradních architektů. Ti na březích vysadí pečlivě vybranou kombinaci stromů a rostlin, které se přirozené vyskytují se v divoké přírodě okolo města. Chtějí, aby se oblast proměnila v soběstačný ekosystém, který bude kypět životem i bez neustálého opečovávaní zahradníků. Až ožije příroda, začne druhá fáze proměny betonového koryta v živou zahradu – stavba prvků, které dají prostor pro vyžití i obyvatelům Soulu.

CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny

CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny

Přírodní Soul

V parku vznikne soustava spletitých a navzájem propojených chodníčků. Jeden z nich dokonce povede po vodě a při pohledu z výšky bude vidět, že vypadá jako mezinárodní název města: Seoul. V novém parku budou také krytá koncertní pódia, moderní dětská hřiště, lezecké stěny nebo skákací plošiny na hladině potoka Tančeon. Chomáče pěších stezek bude nejen zábava prozkoumávat, ale připomenou též dějiny oblasti Jamsil. Ta totiž patřila v minulosti k významným centrům výroby hedvábí. Struktura cest má proto připomínat zamotané nitě a kokony bourců, z nichž se drahá látka vyrábí.

Park v jihokorejském Soulu propojí čtvrti Gangnam a Jamsil •  MVRDV

Život u vody

Nejvytíženějším místem má ovšem být pěší most, který spojí čtvrť Gangnam s olympijským parkem vystavěným při příležitosti olympiády v Soulu roce 1988. Kromě chodců bude promenáda sloužit i cyklistům. Torzo opuštěné dálnice poblíž řeky se promění v centrum pro prodej, servis a uzamčení kol. Kromě toho zde vznikne i malý přístav s kotvištěm pro loďky, několika bazény nebo působivými společenskými prostory v hausbótech na hladině.

Citicape v Londýně je nejzelenějším domem Evropy •  Sheppard Robson

Nejzelenější dům v Evropě

Citicape House je nová podoba jedné kancelářské budovy v centru Londýna. Její fasádu a střechu pokryjí rostliny, které dohromady vytvoří více než 3700 m2 zelené plochy. To je zhruba polovina fotbalového hřiště. Zelená fasáda každoročně pochytá až 500 kilo jemných prachových částic z komínů a výfuků aut, které v rušném centru velkoměsta výrazně zhoršují životní prostředí. V příštích letech navíc bude takových zelených domů v centru města přibývat. Londýn začal při stavbě nových budov požadovat, aby přispěly k osvěžení ovzduší, zezelenání jeho ulic a poskytnutí útočiště nejen lidem, ale i hmyzu a ptákům.

 Ze skládky ekologický ráj sportu

Ze skládky ekologický ráj sportu

Japonsko: High-tech město budoucnosti pod posvátnou horou

Japonsko: High-tech město budoucnosti pod posvátnou horou

Zeleň v pohybu: Autobusy se zahradami na střeše

Zeleň v pohybu: Autobusy se zahradami na střeše

 

Články odjinud