Rok 2020: Dobré zprávy z přírody

Rok 2020: Dobré zprávy z přírody
Sdílej
 
Do letošního roku sice zasáhl Covid-19, ale nebyl to jen špatný rok. Každý z nás určitě zažil hezké chvíle a pár prima věcí se přihodilo i divokým zvířatům. Mnoha živočichům prospěl klid, který si vynutila koronavirová pandemie. Vyčistil se vzduch, voda, ubylo hluku, dopravy, světelného znečištění i turistů... Dokonce i některá zvířata chovaná v zoo to zřejmě ocenila! A chudý nebyl rok 2020 ani na objevy nových druhů.

Austrálie: Návrat tasmánských čertíků

Ďábel medvědovitý v Austrálii vyhynul už před 3000 lety a velký podíl na tom pravděpodobně měli domorodí obyvatelé, kteří vyhubili většinu megafauny. Ďáblové, kteří se živili jejími mršinami, tak přišli o důležitý zdroj potravy. Přežili však v Tasmánii, odkud se nyní poprvé vrací na australskou pevninu. V březnu a v září bylo celkem 26 „tasmánských čertíků“ vypuštěno na kontrolované území ve východní Austrálii. A jak se zdá, zatím se ve své pravlasti cítí dobře.

Antropauza: Co udělala pandemie koronaviru s divokými zvířaty

Antropauza: Co udělala pandemie koronaviru s divokými zvířaty

Objevy nových druhů

Z hlediska biodiverzity byl letošní rok velice úspěšný, byly totiž objeveny stovky nových druhů včetně dosud neznámého kytovce vorvaňovce, který byl pozorován u západního pobřeží Mexika, nebo australských vačnatců vakovců, kteří pomocí kožního lemu plachtí ze stromu na strom. Objeveno bylo i hodně nových druhů obojživelníků nebo duhově zbarvený had z Vietnamu. Z bezobratlých živočichů pak například několik měkkýšů nebo nový druh medúze podobné žebernatky.

VIDEO – nový druh žebernatky:

Záchrana před hlodavci

Goughův ostrov uprostřed jižního Atlantiku je jedním z nejdůležitějších hnízdišť mořských ptáků na světě. Hnízdí, štěbetá a produkuje tady haldy trusu asi 8 milionů ptáků nejméně 24 různých druhů jako jsou například albatrosi, rybáci, buřňáci a tučňáci. Jenže tenhle ptačí ráj má jeden velký problém – myši. Na ostrov byly zavlečeny v 19. století, od té doby tu žijí, rozmnožují se a zabíjejí malá ptáčata. Na jejich ochranu vznikl projekt, jehož cílem je odstranit myši z celého ostrova, který má rozlohu 91 kilometrů čtverečních. Podle ochranářů tento krok zachrání nejméně dva miliony ptáků každý rok.

Dračí savec: Proč luskouni končí pod autem

Dračí savec: Proč luskouni končí pod autem

Úleva pro luskouny

Prazvláštní savec, který vypadá jako oživlá šiška, má tu smůlu, že jeho šupinám asijská tradiční medicína připisuje léčivé účinky, jeho maso je navíc považováno za lahůdku. Luskouni jsou proto předmětem intenzivního lovu a obchodování. Doufejme ale, že letos to bylo naposled. Čínská vláda totiž luskouna vyjmula ze seznamu oficiálních přísad používaných tradiční medicínou a zároveň zvýšila úroveň ochrany všech osmi druhů luskounů. Luskounům zdar!

Sýček se živí malými hlodavci, především hraboši •  iStock

Ochrana soviček

Sýček obecný je jedním z našich nejohroženějších ptáků, na území celé republiky žije pouhá stovka párů. Ještě na začátku 20. století byl přitom naší vůbec nejhojnější sovou, ale pak jeho populaci začalo decimovat intenzivní zemědělství. Naštěstí se jeho záchraně začíná věnovat pozornost: V roce 2018 byl zvolen ptákem roku a letos Ministerstvo životního prostředí schválilo spuštění záchranného programu, díky kterému bude možné tyhle malé sovy intenzivně chránit na více místech než dosud.

Naděje pro největší sovu světa: Zachrání ji dřevorubci?

Naděje pro největší sovu světa: Zachrání ji dřevorubci?

Drákula v akci: Jak netopýři pomáhají netopýrům

Drákula v akci: Jak netopýři pomáhají netopýrům

Potravní řetězce: Kdo koho v přírodě sežere?

Potravní řetězce: Kdo koho v přírodě sežere?

 

Články odjinud