Návrat ďáblů: První mláďata po 3000 letech!

Návrat ďáblů: První mláďata po 3000 letech!
Sdílej
 
Australský ďábel medvědovitý před 3 tisíci lety vyhynul. Tasmánského čerta, který původně žil po celé Austrálii, vyhubili divocí psi dingové. Populaci zdecimovala i nakažlivá nemoc. Přesto dnes vědci slaví narození prvních mláďat ve volné přírodě.

 

Nebojte se, dravý vačnatec ďábel medvědovitý nevyhynul úplně. Původně žil na celém australském kontinentu, ale jeho osudem se stali divocí psi dingové, kteří přišli do Austrálie spolu s prvními lidmi. Vysoce organizované šelmy loví ve smečkách, primitivnější vačnatci jim nemohli konkurovat a postupně vyhynuli. Dingové ale nepronikli na ostrov Tasmánie a ten se tak stal posledním útočištěm ďáblů.

Ďábel ohrožený vyhynutím

V Tasmánii se ďáblům i přes pronásledování farmáři, kteří je považovali za škůdce, dařilo. To se změnilo v posledním desetiletí minulého století: V populaci ďábla medvědovitého se začala šířit nakažlivá rakovina tváře, která vždy končí smrtí zvířete. Během několika let vyhubila až 90 % veškeré populace ďáblů v Tasmánii. V současné době žije ve volné přírodě posledních asi 25 tisíc jedinců a jsou ohroženi vyhynutím.

Nesmrtelný ďábel? 20 let boje se zhoubnou nemocí

Nesmrtelný ďábel? 20 let boje se zhoubnou nemocí

Návrat ďáblů na kontinent

Ve snaze o záchranu druhu začaly místní ochranářské organizace zakládat chovy zdravých jedinců v zajetí. Ďáblům se v záchranných chovech dařilo a úspěšně se množili. To vědce motivovalo k tomu, aby se pustili do odvážného projektu – začali připravovat návrat ďáblů medvědovitých zpět na kontinent, kde by vytvořili populaci oddělenou od té tasmánské. Během desetileté přípravy studovali požadavky ďáblů na prostředí, jejich způsob života a rozmnožovací strategii.

První ďáblové se stěhují na australský kontinent •  Aussie Ark

Nový domov

V roce 2020 byly všechny přípravné práce dokončeny a 26 dospělých ďáblů putovalo do chráněného území v Národním parku Barrington Tops severně od největšího australského města Sydney. Celé území jejich nového domova bylo oploceno a zbaveno nepůvodních druhů živočichů i škodlivých rostlin. Je v něm zakázána automobilová doprava, protože mrchožraví ďáblové často hynou na silnicích, kde se živí sraženými zvířaty. Důležitý byl výběr nepříbuzných a dokonale zdravých jedinců. Bylo mezi nimi i sedm oplozených samic.

Moc velký dingo: Jak lidé zvětšili divoké psy

Moc velký dingo: Jak lidé zvětšili divoké psy

Vypusťte ďábla!

Přestože byli ďáblově vypuštěni do oplocené rezervace, žijí tu ponecháni sami sobě. Vědci je pouze pozorují z povzdálí a sledují je za pomoci obojků s vysílačkami a fotopastí. Brzy se ukázalo, že se všichni životu ve volné přírodě skvěle přizpůsobili. A první úspěch na sebe nenechal dlouho čekat – v květnu se tu po 3 tisících letech narodilo prvních sedm mláďat ve volné přírodě! Vědci věří, že by jich mohlo být ještě víc, předpokládají, že by se jich v tomto roce mohlo narodit až 20.

Ďábel medvědovitý je největší dnes žijící dravý vačnatec, samci váží až 8 kg •  Aussie Ark

Další plány, další druhy

Úspěch vědce povzbudil. Během následujících dvou let chtějí do oblasti vypustit další dvacítku ďáblů. A nejen to. Ďáblové jsou jedním ze sedmi klíčových druhů australského ekosystému. Regulují počty zdivočelých koček a nepůvodních lišek, čímž chrání původní faunu. Velkou část jejich potravy tvoří mršiny, takže čistí krajinu a zabraňují šíření nemocí. V budoucnu by vědci chtěli podobným způsobem vracet do volné přírody i zbývajících šest vyhynutím ohrožených klíčových druhů: kunovce tečkované, klokany skalní a klokany parmy, klokánky rudohnědé a krysí a bandikuty krátkonosé.

V pražské zoo žije samec Sumac a samice Nutmeg, Aniseed a Laurel •  Profimedia.cz

Z Tasmánie do Prahy

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus harrisii) je ikonickým zvířetem Tasmánie a dlouhá léta byl jeho vývoz ze země zakázán. Výjimkou se stala kodaňská zoo, která dostala ďábly přímo z Tasmánie darem. A protože se jim dařilo a začali se množit, putovali v roce 2017 ďáblové do dalších tří evropských zoologických zahrad. Na konci roku 2019 byla kvůli posílení genetické rozmanitosti ďáblů v evropských chovech dovezena přímo z Tasmánie další čtyři zvířata. A ne jen tak někam – můžete je vidět v expozici Darwinův kráter v Zoo Praha.

Ďáblové v zoo: Roztomilí čerti z australské Tasmánie

Ďáblové v zoo: Roztomilí čerti z australské Tasmánie

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?

Z očí do očí: Klokani rozumí lidské řeči

Z očí do očí: Klokani rozumí lidské řeči

 

Články odjinud