Stejní tučňáci nejsou stejní: Tučňák oslí překvapil vědce

Stejní tučňáci nejsou stejní: Tučňák oslí překvapil vědce
Sdílej
 
Pro tučňáky oslí je typický červený zobák a široký bílý pruh na černé hlavě. Zdánlivě stejně vypadající ptáci nejsou stejní. Není divu! Už od jeho objevení v roce 1781 měli vědci s jeho přesným pojmenováním problémy. Tento staronový tučňák jim totiž přichystal velké překvapení.

 

Tučňák oslí (Pygoscelis papua) je se svou výškou až 90 cm po tučňáku císařském a patagonském třetím největším druhem tučňáka. Obývá ostrovy v mořích kolem celé Antarktidy a Antarktický poloostrov.

Ale už od jeho objevení v roce 1781 měli vědci s jeho přesným pojmenováním problémy. Tučňáci z jednotlivých a často od sebe vzdálených ostrovů se od sebe mírně lišili. Nakonec se vědci shodli na tom, že tento tučňák má dva poddruhy – severní (P. p. papua) a jižní (P. p. ellsworthi).

Život bez ledu: Jak se hnízdí tučňákům

Život bez ledu: Jak se hnízdí tučňákům

Překvapivý tučňák

Nedávno ukončený výzkum ale přinesl překvapení. Co dosud platilo, již neplatí. Vědci prostudovali jedince ze všech oblastí, kde tučňáci oslí žijí. Ti jsou sice výborní plavci schopní překonávat v moři dlouhé vzdálenosti, ale svému hnízdišti jsou věrní.

Jednotlivé populace se tak na hnízdištích nesetkávaly a postupně se rozdělily na odlišné genetické linie. Rozdíly byly tak velké, že každou z těchto linií lze považovat za samostatný druh.

Tučňák oslí – P. papua •  Profimedia.cz

Samostatné druhy

Genetická proměnlivost by k uznání druhu nestačila. Vědci proto přikročili k prostudování fyzických znaků. Přesné měření odhalilo rozdíly. Jednotlivé genetické linie se neliší jen svými geny, ale i délkou a zakřivením zobáku, délkou kostí a dalšími fyzickými znaky. Tyto rozdíly vzniklé dlouhým izolovaným vývojem potvrdily, že jde o čtyři plnohodnotné druhy.

Tučňáci na ostrově rajského plynu pobláznili vědce... doslova!

Tučňáci na ostrově rajského plynu pobláznili vědce... doslova!

Nová jména

Tučňák oslí byl poprvé popsán na Falklandských ostrovech. Proto bylo tučňákům z těchto ostrovů ponecháno jejich původní latinské jméno P. papua. Jižní populace dosud považované za pouhý poddruh, se staly platným samostatným druhem, kterému byl ponechán název P. ellsworthi.

Populace tučňáků z ostrovů v jižním Indickém oceánu byla v roce 1927 popsána jako odlišný poddruh. Ten byl později považován za neplatný, ale teď se ukázalo, že jde dokonce o samostatný druh. Dostal proto původní jméno poddruhu P. taeniata.

Tučňák P. ellsworthi •  Profimedia.cz

Na počest vědknyně

Největší překvapení ale přinesla populace z ostrova Jižní Georgie. Zdejší tučňáci se od ostatních tří nově uznaných druhů významně liší. Až dosud nebyli popsáni dokonce ani jako poddruh. Vědci je proto popsali jako zcela nový druh, kterému dali jméno po australské ornitoložce a polární vědkyni Sally Poncetové, Pygoscelis poncetii.

Tučňák Poncetové – P. poncetii •  Gemma Clucas

Různé nároky

Teď, když bylo jisté, že jde o čtyři různé druhy, vědci si začali všímat i toho, že má každý z nich trochu jiné požadavky na prostředí nebo že dává přednost trochu jiné potravě – někteří loví spíš ryby, jiní různé korýše. Severněji žijící tučňáci často hnízdí v trsech trav, zatímco druhy obývající drsnější prostředí s nedostatkem vegetace si stavějí hnízda obklopená kamínky na oblázkových plážích.

Ochrana nově

Ale co je nejdůležitější – zatímco se dosud zdálo, že tito tučňáci nejsou ohroženi a že přibývají, ukazuje se, že zvyšující se počty se týkají jen severnějších druhů, jimž oteplování umožňuje úspěšnější hnízdění, zatímco druhy z jihu spíš ubývají. Nově rozpoznaným druhům a jejich odlišným požadavkům tak teď bude nutné přizpůsobit ochranářská opatření.

Tučňáci a drápy: Horolezci bez rukou

Tučňáci a drápy: Horolezci bez rukou

Papuchalkové: tučňáci severu

Papuchalkové: tučňáci severu

Chameleon, který se sto let skrýval, konečně nalezen!

Chameleon, který se sto let skrýval, konečně nalezen!

 

Články odjinud