Autoalarm i motorová pila: Samečci lyrochvostů napodobují dokonale

Autoalarm i motorová pila: Samečci lyrochvostů napodobují dokonale
Sdílej
 
Jiné druhy ptáků. Autoalarm. Motorová pila. Závěrka fotoaparátu. A to je jen malý výčet zvuků, které dovede mistrně napodobit sameček australského lyrochvosta nádherného. Je to dokonalý napodobitel. Navíc takový, který svých schopností umí pěkně zneužít.

 

Australský lyrochvost nádherný je zpěvný pták, který se velikostí i tvarem těla podobá spíše bažantům. Odhaduje se, že 70 až 80 % volání samečků tvoří právě napodobené zvuky. Lyrochvost napodobí prakticky cokoliv, dokonce i autoalarm nebo motorovou pilu. Samičky napodobovat dovedou také, ale dělají to méně často než samečci. Zato bedlivě naslouchají.

Zázračná ptačí křídla: Co z nich vyčetli vědci

Zázračná ptačí křídla: Co z nich vyčetli vědci

Ptačí superhvězdy

Při námluvách samičky lyrochvostů dávají přednost těm samečkům, kteří mají širší repertoár písní a jejich napodobování cizích zvuků (mimikry) je co nejpřesnější. Samečci jsou tak vystaveni selekčnímu tlaku, aby jakožto napodobitelé byli co nejlepší.

Pták, který je jako zpěvák podprůměrný, má daleko menší šanci přenést své geny na potomstvo než lyrochvostí superstar. Podle australských vědců se ale samečci lyrochvostů naučili samičkami tak trochu manipulovat a nekale si zvyšovat své milostné šance.

Samička lyrochvosta nádherného. Druh žije pouze v lesích jihovýchodní Austrálie •  Alex Maisey/University of Wollongong

Útok smíšeného hejna

Jednou z obranných strategií ptáků proti predátorům je společně vytvářený randál. Pták zahlédne dravce a začne vydávat hlasité poplašné volání, k němuž se přidají další ptáci z okolí bez ohledu na to, jakého jsou druhu.

Takové smíšené hejno pak může jen poletovat a predátora odstrašovat svým rámusením, nebo na něj přímo zaútočit. A jakkoli nám to může připadat jako totální vřava, sameček lyrochvosta je schopen zvuk takového hejna dokonale napodobit. Dělá to ale jen při námluvách.

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Zvuková iluze

Námluvy lyrochvostů probíhají na hromadách půdy, kterých si sameček v prostoru svého teritoria nahrabe hned několik. Samička přijde, sameček se předvádí – zpívá a roztahuje svůj dlouhý ocas do tvaru lyry, podle které má jméno.

Když samička není jeho výkonem nadšena a chystá se odejít, vytáhne sameček svůj trik – poplašné volání ptačího hejna. Samička se cítí ohrožena a sameček má větší šanci, že bude chtít zůstat v jeho společnosti. „Je to trochu jako: Miláčku, je tu nebezpečno, zůstaň radši se mnou,“ říká ornitoložka Anastasia Dalziellová z Univerzity ve Wollongongu.

Námluvy lyrochvosta probíhají na samečkem vytvořených hromadách hlíny •  Profimedia.cz

Delší páření

Někdy ovšem sameček volání hejna použije, i když už má samičku jistou. A to přímo uprostřed milostného aktu. Přesný důvod takového chování vědci neznají. Za nejpravděpodobnější vysvětlení ale považují to, že páření pak trvá déle.

Jednoduše proto, že samička je v tu chvíli zaujatá možnou přítomností predátora a nesnaží se partnerovi předčasně odejít. Šance na úspěšný přenos samečkových spermií jsou pak vyšší.

Láska hýbe světem: Jak se rozmnožují zvířata

Láska hýbe světem: Jak se rozmnožují zvířata

Překvapivá manipulace

Objev, jak samečci lyrochvostů samičkami manipulují, je jedno velké překvapení. A to nejen proto, že jde o velice komplexní chování nebo o skutečně mistrné napodobování. Až dosud vědci v případě zvukových mimikrů znali jen tři protagonisty: Model, napodobitele a toho, komu je napodobení určeno. Jenže v případě lyrochvostů napodobitel, tedy sameček napodobuje více jedinců z více různých druhů.

Hlavně, aby na to nepřišla

V budoucnu chtějí vědci sledovat rozdíly v reakci samiček na skutečné poplašné volání skutečného smíšeného hejna a na to, které vyluzují samečci lyrochvostů. S tím souvisí i jedna zajímavost: Při páření samečci křídly zakrývají samičce hlavu. Není to náhodou proto, aby jejich trik neprokoukla?

Detail ocasních per samečka lyrochvosta •  Profimedia.cz

Lyrochvost? Chvost ve tvaru lyry!

Dlouhý ocas, který samečci lyrochvostů nádherných při námluvách rozkládají tak, že tvoří obrys antického strunného nástroje lyry, tvoří celkem šestnáct per. Dvě z nich jsou silná, výrazně pruhovaná a zahnutá, zbytek tvoří jemnější světle zbarvená pera. Samečci dospívají pozdě ve věku 7 až 9 let a stejně dlouho trvá, než jim ocas doroste do plné velikosti a délky až 70 cm.

Tučňáci dodržují lingvistická pravidla - stejně jako lidé

Tučňáci dodržují lingvistická pravidla - stejně jako lidé

Rypoši se učí mluvit od mámy, podle řeči poznají cizince

Rypoši se učí mluvit od mámy, podle řeči poznají cizince

Bojíte se? Nečtěte a neposlouchejte nejděsivější zvuky!

Bojíte se? Nečtěte a neposlouchejte nejděsivější zvuky!

Klíčová slova:
pták, páření, mimikry, lyrochvost
 

Články odjinud