Tající ledovce ohrožují ekosystém Antarktidy

Sdílej
 
Ekosystém Antarktidy je v posledních letech ohrožován stále častějším odpadáváním obrovských mas ledu z kontinentálního ledovce , které pak pozvolna tají v oceánu. Začátkem května se z Rossova ledového šelfu odlomil zatím poslední kus, rozlohou desetkrát větší než Manhattan.

Satelity amerického National Ice Centera zaznamenaly počátkem května obrovskou masu ledu a sněhu, která se uvolnila z Rossova ledového šelfu, rozsáhlého pásu táhnoucího se z antarktické pevniny do jižního Rossova moře. C – 18, jak byl tento plující ledovec nazván, je přibližně 76 kilometrů dlouhý a 7,6 kilometrů široký. Celkově jeho plocha dosahuje téměř 580 kilometrů čtverečních.

Foto
V posledních třech letech se díky stoupajícím teplotám stávají podobné události stále častěji. V březnu 2000 se ve stejné oblasti uvolnil ledovec B-15, který svou rozlohou 11 000 čtverečních kilometrů patří k největším, co byly kdy pozorovány. Celková rozloha antarktického ledovce je nejmenší za posledních 12 000 let.
Foto
Někteří vědci ovšem upozorňují, že podobně události nic o globálním oteplení nevypovídají, jedná se prý jen o regionální záležitost – zatímco teplota kolem oblasti Rossova moře stále stoupá, jiné antarktické regiony se naopak ochlazují. Každopádně podobné změny, ať už jen regionálního charakteru, ohrožují tamní populaci tučňáků, kterým se doslova před očima mění jejich životní prostor.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud