Máme nejstaší studnu na světě. Skrývala se pod českou dálnicí!

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Nejstarší dochovaná studna na světě se je ve východních Čechách. Potvrdil to výzkum archeologů. Současně se jedná o úplně nejstarší datovanou dřevěnou architekturu v Evropě!

 

Studnu objevili začátkem ledna 2019 archeologové pracující na záchranném výzkumu pod stavbou budoucí dálnice D35 (o jejich činnosti jsme už rozsáhle informovali) na katastrálním území Ostrov. Čtvercová studna je drážkové konstrukce (o portugalské studni, která nikdy nebyla studnou si přečtete tady). Její rohové kůly byly ze dřeva dubu pokáceného během zimy konce roku 5256 až 5255 př. n. l. Stěny studny pak tvořily ploché dubové fošny hladce opracované kostěnými a kamennými nástroji prvních zemědělců mladší doby kamenné, neolitu (na festival neolitické kultury Krumbenowe se podíváte zde).

Počítačová vizualizace nejstarší dochované studně v Evropě •  Pardubický kraj, Archeocentrum Olomouc

Dřevo ze studny mluví

Za nezvykle přesnou dataci nálezu vděčíme dendrochronologii – metodě určení stáří dochovaného dřeva podle letokruhů, které u stromů fungují podobně jako otisky lidských prstů, nikdy nejsou stejné. Porovnáním hustoty a počtu letokruhů lze přitom zjistit nejenom stáří, ale i roční období, kdy byl strom pokácen.

Nejstarší dochovaná studna v Evropě je úplně nejstarší datovanou dřevěnou architekturu v Evropě! •  Pardubický kraj, Archeocentrum Olomouc


Přečtěte si také:

Záchranná archeologie: Poklady na silnici D35

Záchranná archeologie: Poklady na silnici D35

Jak ožívá historie: Archeologické muzejní kufříky

Jak ožívá historie: Archeologické muzejní kufříky

Hroby barbarů: Jak žili naši předkové?

Hroby barbarů: Jak žili naši předkové?

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud