Lidice pro 21. století: Soutěž pro děti a studenty

Lidice pro 21. století: Soutěž pro děti a studenty
Sdílej
 
Víte, co se stalo 10. června 1942 v Lidicích? Co 24. června 1942 v Ležákách? Každý se občas na chvilku zamýšlí nad těmito otázkami a každý jim nějak rozumí. Soutěž pro děti a studenty Lidice pro 21. století pomáhá hledat takovéto otázky k zamyšlení a dává prostor pro odpovědi.

 

Víte, co se stalo 10. června 1942 v Lidicích? Co 24. června 1942 v Ležákách? Jak to vypadalo 8. května 1945 v Praze? Víte, proč sovětské tanky obsadily v roce 1956 Maďarsko a v roce 1968 Československo? Víte, jak v roce 1980 vznikla polská Solidarita a jak se v roce 1989 bourala Berlínská zeď? Jak se asi cítili vaši rodiče a prarodiče, když tyto události prožívali?

Každý se občas na chvilku zamýšlí nad těmito otázkami a každý jim nějak rozumí. Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Slezské zemské muzeum v soutěži Lidice pro 21. století pomáhají hledat takovéto otázky k zamyšlení a dává prostor pro odpovědi.

Soutěž pro všechny

Soutěž je určena pro žáky a studenty od 10 do 19 let. Stačí se zaregistrovat na webu soutěže www.lidice21.cz a začít pracovat. Celý projekt je online, takže vše zvládnete od svého počítače doma, ve škole, kavárně či knihovně. Aby vše bylo co nejjednodušší a nejpříjemnější, připravujeme pro 14. ročník zcela nové moderní a přehledné webové prostředí, ve kterém se na pár kliknutí zvládnete zaregistrovat, vyplnit test i nahrát svou esej.

Památník dětských obětí války v Lidicích •  Cybermud/Wikipedia

Soutěž není jen o plnění testů. Důležitou součástí je také literární práce. Napsat krátký text na zadané téma známe ze školy všichni, takže nemůže být problém na pár řádcích zauvažovat nad tématy, jako je třeba "hodnota lidského života". Eseje hodnotí odborná porota, která hodnotí nejen to, jak originálně autor zpracoval zadané téma, ale také jak je práce zpracovaná literárně a jazykově. Tato porota je složena z historiků, literátů, herců a dalších odborníků z různých významných institucí. Předsedou této poroty je již několik let fantastický historik, pedagog a popularizátor českých dějin Plk. gšt. PhDr. Eduard Stehlík, Ph.D., MBA.

Pochlubte se vaší tvorbou

Start soutěže bude 3. ledna 2019, kdy spustíme nový soutěžní web www.lidice21.cz, a spolu s tím se budou moci registrovat školy. O pár dní později, 25. ledna 2019, se budou moci registrovat již jednotliví soutěžící a zároveň budou moci začít pracovat na zadání prvního kola.

Zaujala vás tato soutěž? Chcete se pochlubit svou literární tvorbou, nebo si jen se spolužáky chcete udělat výlet 5. června 2019 do Národního památníku druhé světové války v Hrabyni na slavnostní vyhlášení výsledků? Potom není nic jednoduššího než soutěžit v mezinárodní vědomostní soutěži Lidice pro 21. století.


Papírová historie #26: Tank "Lidice" slaví výročí

Papírová historie #26: Tank "Lidice" slaví výročí

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

Aquaman: Co znamená scéna v titulcích?

Aquaman: Co znamená scéna v titulcích?

 

Články odjinud