Archeologové s laserem odhalují překvapivá tajemství v Kambodži

Archeologové s laserem odhalují překvapivá tajemství v Kambodži
Sdílej
 
Co je lidskému oku skryto, to odhalí moderní technologie. Přesně to je případ zmapování prastarého zapomenutého města Mahendraparvata. Město, jehož název připomíná jazykolam, bylo založené počátkem 9. století. Později ho pohltila džungle. Její neprostupnost a nedávné politické nepokoje v regionu znamenaly, že se do starobylých ulic žádná archeologická expedice nepodívala. Ale to nevadí...

 

Khmérové ovládali od 9. do 14. století obrovské území jihovýchodní Asie. Jejich říše zasahovala z Kambodže do Laosu, Thajska i Vietnamu. Na význam celého království do dneška upomínají chrámy Angkor Wat a jejich archeologicky bohaté okolí. Vědci zde pravidelně nacházejí nové poznatky o životě před tisícem let – aby ne, když byl Angkor jedním z největších měst v době před průmyslovou revolucí a rozlohou odpovídal dnešnímu Los Angeles.

Staronové město!

Poslední úlovkem, který se výzkumníkům podařil, je zmapování zapomenutého města Mahendraparvata. Leží přibližně 30 kilometrů od Angkoru, se kterým úzce souvisí. Město, jehož název připomíná jazykolam, bylo založené počátkem 9. století a za jeho prvního vladaře je považován král Džajavarman II., sjednotitel místních rozhádaných kmenů a zakladatel nové říše. Když se Khmérové přestěhovali do nového hlavního města, Mahendraparvatu pohltila džungle. Její neprostupnost a nedávné politické nepokoje v regionu znamenaly, že se do starobylých ulic žádná archeologická expedice nepodívala.

Záhada neznámé lodi: 500 let pod vodou

Záhada neznámé lodi: 500 let pod vodou

Laserová mačeta

Nepodívala se do nich ani teď. Namísto toho francouzští archeologové koukali na zelenou střechu džungle, která ruiny ukrývá, z letadla a vrtulníku. Během posledních let udělali několik přeletů a při každém z nich pečlivě skenovali území LIDARem. Jde o radar, který zaměřenou oblast bombarduje laserovými paprsky a měří dobu jejich návratu. Podle nastavení paprsky projdou vegetací, ale odrazí se od kamene. Údaje pak odborníci zpracují do 3D modelu. V případě města zarostlého džunglí mapování výrazně zjednoduší badatelskou práci, protože laser je přesný a podle výsledků archeologové hned vědí, kde jsou zajímavé budovy.

Odhalená Mahendraparvata •  Nina Hofer, JB Chevance, Antiquity Publishing Ltd, CALI

Dobře skrytá tajemství

Mapa Mahendraparvaty překvapila svojí rozlehlostí. V dobách své největší slávy se město rozkládalo na 50 kilometrech čtverečných. Osídlení protínaly vyvýšené cesty orientované zhruba sever-jih a východ-západ. Vytvářely tak síť čtverců a obdélníků, ve kterých stály domy. Archeologové tvrdí, že geometrická pravidelnost potvrzuje městské plánování a určitou inženýrskou a architektonickou vizi. Řízené rozšiřování zástavby je v rozporu s ostatními khmérskými městy, která vznikala přirozeně a bez centrálního plánování. Teorii podporují objevy systému pro rozvod vody a výrazný palácový komplex s desítkami budov. Král Džajavarman II. to prostě myslel s novým hlavním městem vážně.

Archeologie bez vykopávek: Moderní metody průzkumu

Archeologie bez vykopávek: Moderní metody průzkumu

Málo rýže

S umístěním města už král takové štěstí neměl. Z nějakého důvodu si zvolil relativně náhorní plošinu Phnom, ke které byl nelehký přístup. Lidé v náročném terénu nemohli provozovat zemědělství v takové podobě, na jakou byli zvyklí z údolí. LIDARové paprsky odhalily umělé vodní nádrže, které měly zřejmě pomáhat se zavlažováním – jenže zůstaly nedokončené. Obyvatelé se poměrně krátce po založení města stáhli do záplavových oblastí na jihu, kde byl založen Angkor.

Před odletem vrtulníku s LIDARem mu budhističtí mniši popřáli šťastný návrat •  Nina Hofer, JB Chevance, Antiquity Publishing Ltd, CALI

LIDAR na Šumavě

V roce 2016 se tým českých a německých vědců rozhodl zmapovat zaniklá města a obydlí na Šumavě. S pomocí letadla osazeného LIDARem se jim daří odhalovat například i zaniklé cesty, kterých bychom si jinak ani nemohli všimnout. To všechno dohromady nám pomáhá uvědomovat si, proč například dnes bydlíme tam, kde bydlíme. Nebo proč vedou silnice tak, jak vedou.

Neandrtálci ve Středomoří: Pravěcí poutníci po Egejském moři

Neandrtálci ve Středomoří: Pravěcí poutníci po Egejském moři

Rybaření na magnet: Hledání pokladů

Rybaření na magnet: Hledání pokladů

Brána pumy: Vytištěná svatyně Inků

Brána pumy: Vytištěná svatyně Inků

 

Články odjinud