Rybaření na magnet: Hledání pokladů

Rybaření na magnet: Hledání pokladů
Sdílej
 
Nůžky. Hřebíky. Mince. Ale také hromosvod a stařičká podkova. Nejen to jsme vytáhli z vody při Expedici Magnet 2019. Magnet fishing je zábavou, kterou v redakci už dlouhou dobu sledujeme. Jednoho dne nám to nedalo, vyzbrojili jsme se a vyrazili na lov.

 

Magnet fishing už dlouhou dobu sledujeme na sociálních sítích. Ty plní zprávy o vytažených zrezlých bicyklech, klíčích, mobilech nebo klidně nábojnic z druhé světové války. A tak jsme se i my vyzbrojili neodymovými magnety se silou 300 a 90 kg a vyrazili také na lov. Abychom zvýšili šance na úspěch, vyrazili jsme na místa, kudy se valila historie: Na hrad Točník!

S magnetem do jezírka

O jezírku před hradem se říká, že nikdo neví, jak je hluboké. Nebo že se nedá vypustit. Nebo že vede do pekla. Že z něj v bezměsíčných nocích vychází strašidla. My nic takového nepotvrzujeme. S magnety jsme ho dokonale propátrali, naměřili maximální hloubku kolem dvou až tří metrů a nevytáhli jsme ani jednoho pekelníka. A na dně? Vlastně jen hřebíky, mince a zbytky moderních předmětů, které návštěvníkům do jezírka spadly z přilehlé skály.

Na hradě Točník se psaly dějiny, ale moc magnetické nebyly •  Pavel Dobrovský

Hromský "poklad"

Naši snahu nakonec korunuje úspěch – vytahujeme 2,5 metru dlouhou tyč hromosvodu. Jeho stáří může být tak 80. let. Kastelán hradu se směje a děkuje nám, že alespoň jezírko vyčistíme od nepořádku. A zároveň dodává, že všechny ty hřebíky jsou pozůstatky po lešení, které nad vodou postavili filmaři při natáčení na konci 90. let.

Rybaření v hlubinách

Zlatým hřebíkem je až otevření hradní studny z poloviny 16. století. S hloubkou kolem 80 metrů (z toho asi 7 metrů vodního sloupce) představuje v našich očích pokladnici. Svazujeme dohromady šňůry s horolezeckým lanem a spouštíme magnet do temné hlubiny. Trvá to dlouho a žbluňknutí, se kterým magnet rozrazí vodu, se nese studničním komínem nahoru jako hororové bubnování. Co vytáhneme?

Magnet fishing: Šéfredaktor Zdeněk byl s 300kg magnetem relativně úspěšným lovcem šrotu •  Pavel Dobrovský

Pozůstatek po koni

Několik spuštění, několik výtahů a na jejich konci zkonstatování, že vedle podivného kusu oceli (u kterého si tajně přejeme, aby šlo o část meče) jsme ulovili zřejmě podkovu z formanských vozů z 19. století. Pan kastelán si bere oba nálezy na ošetření a prozkoumání s tím, že nás bude informovat, kdyby šlo o nálezy historické hodnoty.

Železné kameny

Expedice pokračuje k jezu na Berounce pod hradem Křivoklát. Vytahujeme pouze kameny – železné kameny! Dost nám to vrtá hlavou. Záhadu rozkrývá vysvětlení staršího pána, který vzpomíná na železárnu, ze které se zbylá struska sypala do řeky při stavbě jezu. Jinak kromě záchranné akce na vyproštění zaseklého magnetu pod jezem, se zde nic moc neděje.

Magnet fishing: Šéfredaktor Zdeněk byl s 300kg magnetem relativně úspěšným lovcem šrotu •  Pavel Dobrovský

Dobrý lov

Ale i to "nic moc" je ve skutečnosti "něco" – konkrétně příběh. Na každém místě jsme ulovili nějaký. Ať už o hradním jezírku nebo studni na Točníku či o nedávné minulosti jezu na Berounce. Tím naše lovení na magnet přineslo vynikající úlovky. Sice si je nenafotíme na sociální sítě, ale zase jsme o něco znalejší jednotlivých míst. A to rozhodně stojí za vláčení magnetu po dně. Všechny, kdo by chtěli zkusit hledat historii s magnetem, ale upozorňujeme, že není možné lovit v chráněných oblastech a všechny nálezy archeologické hodnoty se musí podle § 23 zákona o státní památkové péči hlásit.

Magnet fishing na hradě Točník >

Nejsilnější magnety

Neodymové magnety jsou schopné unést až tisícinásobek vlastní váhy. Samotný neodym je lisován v magnetickém poli a následně spékán dohromady. K nevýhodám magnetů patří ztráta magnetické síly při teplotách vyšších než 80 °C a křehkost. Pro magnet fishing jsou proto speciálně upravovány, aby vydržely hrubější zacházení.

VR-1 Vrabec: Návštěva atomového reaktoru v pražské Libni

VR-1 Vrabec: Návštěva atomového reaktoru v pražské Libni

Terezín: Anatomie ideální pevnosti

Terezín: Anatomie ideální pevnosti

Záchranná archeologie: Poklady na silnici D35

Záchranná archeologie: Poklady na silnici D35

 

Články odjinud