Mirakulum: Svět dětské fantazie a radosti pod širým nebem

Mirakulum: Svět dětské fantazie a radosti pod širým nebem
Sdílej
 
Ze zábavně - naučného dětského parku Mirakulum v Milovicích hlásí novinky: Máme přes 1 kilometr lanové cesty, vodní svět je v plném proudu a v hmyzím domě je pořádný cvrkot.

 

Vylézt do výšky téměř 5 metrů na lanové dráze, to už je adrenalin. Cestu v korunách stromů se spoustou pater, zákoutí a domků letos prodloužili na více jak kilometr. Ke stavbě použili akátové dřevo: těžké a tvrdé, které dobře odolává počasí. Obří konstrukce je protkána pevnými lany, nerezovými schodišti, prolézačkami a věžemi.

Hrad v Mirákulu je jednou z nejoblíbenějších atrakcí •  Zuzana Šprinclová

Z výšky je dobře vidět některé další atrakce: hrad, obří houpačky, trampolíny nebo labyrint. A taky na oázu vodního světa, která je nejnavštěvovanější. Na první pohled je jasné proč: Hrátky s vodou tady neberou konce.

Mirákulum v klidu přírody

Zatímco na atrakcích je rušno, v lesíku na naučné stezce panuje klid. Na čtyřech hektarech se tady dozvíte mnohé o lese a přírodě kolem. Před hmyzím hotelem můžete v klidu pozorovat pestré a užitečné tamní obyvatele: včely, zlatoočky, berušky nebo škvory. Narazit v Mirakulu můžete třeba na užovku hladkou, otakárka ovocného, chroustka žlutého, listonoha letního nebo dudka chocholatého. Dozvíte se také, kolik zvířat žije ve stromě nebo jak chránit prostředí kolem nás. Věděli jste třeba, že se papírový kapesník rozkládá 3 měsíce, textil 6-10 let, PET láhev 100 – 1000 let a sklo až 6 tisíc let?

Ve vodním světě je hodně veselo •  Zuzana Šprinclová

Místo vojáků děti

Dětský smích je z Mirakula slyšet už 7. rokem. Předtím mělo místo temnější historii. Od roku 1905 se tady cvičili se vojáci: rakouští, čeští, němečtí a nakonec Rusové. Atmosféra je už dnes mnohem veselejší, a že tady bývaly sovětské okupační jednotky dnes připomínají chátrající budovy u parkoviště při vstupu do parku. Pokud ale máte rádi vojenskou techniku, vydejte se na nedaleký tankodrom. Z parku Mirakulum se tam dostanete po úzkokolejné železnici a samotným zážitkem už je asi 2 km dlouhá jízda v kopii vojenské polní drážky s parní lokomotivou.

Speyer & Sinsheim: Planety technických divů

Speyer & Sinsheim: Planety technických divů

iQLANDIA & iQPARK: Pevnosti vědy a techniky

iQLANDIA & iQPARK: Pevnosti vědy a techniky

Nejukrutnější horské dráhy světa

Nejukrutnější horské dráhy světa

 

Články odjinud