Park Mirakulum: Místo zábavy pro děti i rodiče

Park Mirakulum: Místo zábavy pro děti i rodiče
Sdílej
 
Ábíčko nedávno přineslo reportáž z Legolandu. Pokud se chcete dobře pobavit a nechcete putovat příliš daleko, něco bychom pro vás měli.

 

Město Milovice mají mnozí ještě propojeno s „dočasným“ pobytem sovětských vojsk (a nedávno tam byli legionáři). Od doby jejich odchodu v roce 1991 pokračují snahy o jeho revitalizaci (najdete tu i pratury ve volné přírodě). Že se leccos daří, dokazuje i Park Mirakulum, který otevřel své brány veřejnosti na podzim roku 2012.

Fantazii se meze nekladou

Vzhůru do věží a pak skluzavkou zase dolů •  Robert Pavelka

Na rozdíl od zábavních parků a jejich uspořádání je Mirakulum pojatý jinak. Nenajdeme tu žádné ohromující atrakce, kolotoče, horské dráhy a podobná zařízení. Na okraji Milovic se mohou především děti vyřádit – za pomoci vlastní fantazie, sil a umu. V mile skřítkovském pojetí tu lze prolézat futuristické stavby, centrální hrad, velké množství podzemních chodeb či visutých lávek. Ale tím zdaleka nabídka parku nekončí.

Zvířata a poučení

Takhle vypadala kůzlátka v květnu, dnes už budou podstatně větší •  Robert Pavelka

V sousedství velkého hradu, obří houpačky a jejich několika menších kamarádek, skluzavek a prolézaček najdete i naučnou stezku se spoustou zajímavých údajů. Zábavnou formou jsou tu například na pískovém doskočišti představeny „výkony“ různých zvířat, přičemž návštěvníci mohou porovnat, kam by se asi tak zařadili. Apelujícím způsobem zase působí zvláštní hřbitov, na němž je naznačeno, jak dlouho se příroda potýká s likvidací různých odpadků.

Ludvík a kamarádi

Stádo daněl v čele s daňkem Ludvíkem •  Robert Pavelka

Děti určitě budou nadšeny z několika výběhů, v nichž si mohou prohlédnout několik druhů zvířat. Počínaje kozami s kůzlátky přes zubra evropského, pratura či divoké koně až po stádo daněl s daňkem Ludvíkem. Opravdu čtete správně, samice daňka evropského (dama dama) se opravdu nazývá daněla.

Ztracení

Do podzemí je dobré mít s sebou baterku. Nebo romantičtější povahy mohou použít lucerničku •  Robert Pavelka

Ti z vás, kteří dají přeci jenom přednost zábavě, mohou vyzkoušet své „bloudící“ schopnosti. Hned vedle hradu na ně čeká labyrint vytvořený z 1800 habrů. Pokud budete chtít poctivě projít všechny cestičky, tak se připravte na pouť dlouhou 1200 metrů – a to za předpokladu, že půjdete středem.

Transportéry a vrtulníky

Podívaná pro kluky velké i malé •  Robert Pavelka

S parkem sousedí i ráj pro milovníky bojové techniky – tankodrom nabízí možnost si důkladně prohlédnout několik exponátů, ať to je přístupné vozidlo bojové pěchoty (BVP) nebo vrtulník Mi-4. Nejodvážnější mohou dokonce vyzkoušet, jak by jim to šlo za pákami transportéru, k vidění tu je i vzpomínka na konflikt ve Vietnamu v podobě imitace vojenské základny.

Úzkokolejka

Lokomotiva Resita – hádali byste jí téměř 70 let? Po trati upaluje jako zamlada. •  Robert Pavelka

Do tohoto prostoru se z Mirakula dostanete roztomilou úzkorozchodnou železnicí o rozchodu 760 mm, na které táhnou malý vláček půvabné parní lokomotivy. Starší pochází z Vídně, kde byla vyrobena dva roky po skočení války, její mladší kolegyně nesoudí jméno Resita má původ v rumunské Rešici, kde jezdila na lesních železnicích. Trať má délku 1900 metrů a při jízdě se můžete pokochat pohledem na okolí parku i tankodromu. A to s i s vámi mašinky budou upalovat rychlostí kolem 30 km/h

Kouzelné Mirakulum

Ekologický hřbitov je zdrojem poučení •  Robert Pavelka

Ačkoliv kouzlo nebo zázrak se v jiných řečech řekne Miracle, tady kromě těch kouzelných pohledů žádné čarodějnice či kouzelníky nečekejte. Ale pro srpen, ve kterém je park denně otevřen od 10 do 18 hodin vám jedno milé kouzlo, avizované už v začátku, přeci jenom čeká. Jízda zmíněným parním vláčkem totiž bude po celý měsíc zcela zdarma, takže byste neměli váhat a vydat se zjistit, co na vás ještě v Mirakulu čeká. O občerstvení či oběd je postaráno na místě, takže stačí už jen vybrat vhodné počasí, protože jednou z největších atrakcí je i vodní svět, kde si zejména děti přijdou na své, tak snad jen vzít si nějakou tu baterku, svítidlo či lucerničku, abyste v rozlehlých podzemních chodbách nezabloudili. Pokud vás zajímají další informace, najdete je na stránkách mirakulum.cz.

Přečtěte si také:

Mirakulum: Úžasný svět šišatých věžiček

Mirakulum: Úžasný svět šišatých věžiček

Návrat parního vozu Komarek na koleje

Návrat parního vozu Komarek na koleje

Železnice přes Ameriku: koleje přinesly pokrok a zničily indiány

Železnice přes Ameriku: koleje přinesly pokrok a zničily indiány

Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

Labyrint paměti Najdi cestu do své hlavy!

Labyrint paměti Najdi cestu do své hlavy!

Klíčová slova:
výlet, železnice, Mirakulum
 

Články odjinud