Nový seriál: Mašinky v ABC

Nový seriál: Mašinky v ABC
Sdílej
 
Při slovech „modelová železnice“ pokrčí většina školáků rameny. Není to jejich chyba. Cenová dostupnost a počítačové aplikace vytlačily tuto kdysi rozšířenou oblast do pozadí zájmu.

 

V dobách bez počítačů to bývalo jiné – a nehledejme v tom klasický povzdech „za našich mladých let to bylo lepší“. Tvorba domácích panelů s mašinkami, prakticky výhradně z tehdejší Německé demokratické republiky, v sobě měla něco zvláštního a hodně blízkého termínu „zlaté české ručičky“. Ať už šlo o velikost N, TT či H0, existovalo mnoho vskutku reprezentativních panelů.

Legendární PIKO

Pamatujete PIKO? •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Synonymem pro tuto dobu se stal podnik PIKO, i když měl zastoupení pouze ve velikostech N a H0. Proslulost společnosti šla dokonce tak daleko, až se celé oblasti modelové železnice začalo familiérně říkat „PIKO vláčky“. Zlé jazyky, bez znalosti souvislostí a dalších vazeb dodávaly, že jsme otroky zmrzačené nabídky, kterou si vymysleli svévolní komunisté. PIKO byla založena roku 1948 v durynském městě Sonneberg.

Výprava do historie

Jak se to tehdy balilo... •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Pro někoho bude následující seriál pouze nostalgií. Je však třeba si uvědomit, že popisujeme historickou dobu a tehdejší skutečnost. Hodláme se podělit se čtenáři ABC nejen o historii tehdejších mašinkových firem a představit některé modely, připraveny jsou i profily skutečných předloh a jejich osudy.

Přečtěte si také:

Papírový svět: Ábíčkovské modely kolem železnice

Papírový svět: Ábíčkovské modely kolem železnice

Papírový svět: Království mašinek a modelů zdarma

Papírový svět: Království mašinek a modelů zdarma

Ábíčko zasahuje

Větrný mlýn Knemix •  PapirovaArcheologie.cz

Samostatnou kapitolou je pak propojení s ABC – možná to některé čtenáře překvapí, ale navzdory proslulosti modelů architekta Richarda Vyškovského nebyl první počin určený pro železnici z jeho rýsovacího prkna. Prvenství patří Ladislavu Müllerovi a jeho větrnému mlýnu Knemix. Byl otištěn před téměř 45 lety, v ABC č. 4/roč. 17 (přesněji 27. října 1972). Pak už na modelářské pole nastoupil slavný Skansen ABC a mašináři si mohli mnout ruce. Začali papírové modely stavět kolem kolejišť a vyrostla tak řada unikátních projektů.

Máte je?

Je jasné, že čas je neúprosný a mnohá kolejiště se dávno propadla na smetiště dějin. Ale není vůbec vyloučeno, že se mezi čtenáři a příznivci ABC najdou pamětníci, kteří mají dochované snímky. Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte, protože vzpomínání na „PIKO vláčky“ je určeno všem bez rozdílu věku – klukům i děvčatům jedva dorostlým stejně jako těm, kteří si své nadšení uchovali ve svých duších. Fotky a komentáře nám posílejte na email redakce@abicko.cz. Děkujeme a těšíme se s vámi na další díly našeho seriálu.

Další skvělé články:

Prohlédněte si exponáty v Domu vláčků!

Prohlédněte si exponáty v Domu vláčků!

Ráj vláčků: Trpasličí svět

Ráj vláčků: Trpasličí svět

Chytré vlaky pro Slovensko

Chytré vlaky pro Slovensko

Nečekaná zábava: Projížďka Lego vlakem z mravenčí perspektivy

Nečekaná zábava: Projížďka Lego vlakem z mravenčí perspektivy