Chytré vlaky pro Slovensko

Chytré vlaky pro Slovensko
Sdílej
 
České lokomotivy a tramvaje byly kdysi pojmem. Zejména značka Škoda šířila slávu českých vlakových konstruktérů téměř po celém světě. Jsou tyto doby pryč? Možná ne. Plzeňská Škoda Holding právě vyrábí sérii překvapivě moderních vlaků pro Slovensko!

Tato zakázka byla mezi výrobcem a Železnicemi Slovenskej republiky podepsána v červnu 2009. Podle ní musí Škoda dodat slovenským drahám deset kusů překvapivě moderních patrových příměstských jednotek.

Elektrické vlaky, jejichž první kusy mají být do ostrého provozu nasazeny v březnu 2011, budou brázdit slovenské koleje na tratích u velkých měst. S podobnými vlaky City Elefant se můžete projet i v okolí Prahy, jejich slovenská verze se však může pochlubit větším komfortem i propracovanější konstrukci.

Například u sedadel budou elektrické zásuvky. Ty mohou cestující využít pro nabití notebooků nebo jiných elektrických spotřebičů. Podobně jako u Elefantů je vnitřek vozů vybaven odhlučněním, topením a účinnou klimatizací, nechybí ani displej s informacemi o následujících stanicích.

Elektrický trakční pohon vlaku se vyznačuje velkou účinností a neustálým sledováním spotřeby odběru elektrické energie. Nové vlaky pro Slovensko jsou také dvousystémové - to znamená, že si poradí na různých tratích s napájením stejnosměrným, ale i střídavým elektrickým proudem.

Jednotky jsou také "chytré". Například elektronická čidla umí rozpoznat oheň uvnitř vozů, který poté uhasí automatické požární zařízení. Ve vlaku nalezneme také kamerový systém a terminály, pomocí nichž mohou cestující v případě krizových situací mluvit se strojvedoucím.

Strojvůdce může také zapnout automatickou regulaci rychlosti vlaku. Vlak je vybaven také bezdrátovým přenosem jízdních a technických údajů přes drážní mobilní síť.

Konstrukce moderních vozů je přizpůsobena na maximálně 160 kilometrů v hodině. To je sice oproti francouzskému TGV či italskému Pendolinu žalostně málo, avšak víc než zvládnou české Elefanty.

Na Slovensku stejně nemohou jet rychleji . Nedovolují jim to předpisy přizpůsobené stavu slovenských tratí. I tak bude "vychytaný" vlak rychlejší než mnohá auta proplétající se silnicemi. Snad nebude trpět "dětskými nemocemi" prvních verzí Elefantů.

Klíčová slova:
vlak, zeleznice, slovensko, elefant, komfort
 

Články odjinud