Papírový svět: ABC slavilo s Muzeem papírových modelů výročí

Papírový svět: ABC slavilo s Muzeem papírových modelů výročí
Sdílej
 
Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují (MPMPM) oslavilo páté výročí. Mezi gratulanty byli i šéfredaktor ABC Zdeněk Ležák a starostka Police nad Metují Ida Jenková. Dostavili se také modeláři, kteří se o vznik a běh muzea zasloužili.

 

Po pátečním podvečerním rozjezdu v podobě výstavy spolku grafiků Hollar v přilehlém Zeleném domečku a vystoupení Zuzany Dumkové přišla očekávaná sobota. Bohatý doprovodný program přilákal do Muzea v Polici nad Metují kolem 500 návštěvníků a proběhl bez větších zádrhelů. Organizátoři propojili oslavy ještě s jedním významným datem – zhruba do stejné časové osy spadaly i 70. narozeniny tvůrce papírových modelů, ale i kreslíře a ilustrátora Ladislava Badalce.

Zdeněk Ležák a Ladislav Badalec •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Milou atmosféru doplnily hudební produkce skupiny Café baret a herečky divadla Ypsilon Jany Šteflíčkové, dále například bublinová show, ale vše se nadále točilo kolem modelů.

Muzeum expanduje

Výstava papírových modelů v Muzeu papírových modelů •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Slavnostní okamžik byl doprovázen obřím dortem s emblémem MPMPM, jehož slavnostního nakrojení se ujala Martina Váňová. Pochopitelně nechybělo ani šampaňské, bez kterého by slavnostní akt neměl patřičný punc. V podvečer pak oficiálně zahájil výstavu znázorňující průřez své tvorby Ladislav Badalec. Návštěvníci se přesunuli do prvního patra, kde Miroslav Konopka uvedl s náturou sobě vlastní novou expozici. Bude zaměřena především na mapování vývoje architektury prostřednictvím papírových modelů, ovšem nezanedbatelnou část tvoří i zajímavé ztvárnění zvířat a zahradních diorámat rovněž touto formou, což je zásluha autorky Jany Žuravnyjové.

Přečtěte si také:

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

VIDEO: ABC v technických muzeiích Speyer a Sinnsheim

VIDEO: ABC v technických muzeiích Speyer a Sinnsheim

Apollo 341 na závěr

Divadelní hra na oslavách pátého výročí Muzea papírových modelů •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Diváci se dočkali i představení ZUŠ Police nad Metují, která originální formou ztvárnila přistání na Měsíci, kam dosedl modul Apollo 341 – a na něj už čekal profesor Kavor. Do kombinace audiovizuálního provedení a „jevištní“ podoby byli dokonce zapojeni diváci. Zástupce ředitele ZUŠ Police nad Metují Vladimír Beran nám řekl, že jde v podstatě o více než deset let staré představení, které bylo pro letošní slavnost oprášeno. Navzdory tomu, že prakticky nebyla možnost ho nějak dlouhodobě nazkoušet dopadlo na výbornou a bylo korunováno slavnostním ohňostrojem.

Na shledanou u 10. výročí

Oslavy pátého výročí Muzea papírových modelů •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Program v muzeu pokračoval i v neděli, kdy byly prostory určeny hlavně těm malým návštěvníkům. Mohli si vyzkoušet svůj um a vytvořit si papírové vlaštovky, které vzápětí použili v soutěži. Rozhodně se jednalo o zajímavou akci, kterou od pátečního podvečera do nedělního dopoledne navštívilo kolem 750 lidí. S čistým svědomím můžeme říci, že se nikdo během této doby nenudil, protože pořád bylo o čem debatovat a na co se dívat.

Výstava papírových modelů v Muzeu papírových modelů •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

„Bez dobrovolníků, kteří byli ochotni muzeu pomoci, by se taková akce ani nedala uskutečnit. Všem patří velký dík, nejen od MPMPM, ale hlavně od návštěvníků, kteří, jak věřím, se do Muzea zase vrátí,“ uzavřel oslavy jubilea ředitel muzea Pavel Frydrych. A my dodáváme, ať se tak určitě stane mnohem dříve, než v rámci oslav desetileté existence MPMPM.

Tyhle články jsou taky super!

ABC TV: Legendy blahopřejí ábíčku k narozeninám

ABC TV: Legendy blahopřejí ábíčku k narozeninám

Papírová historie: První plachetnice v ABC

Papírová historie: První plachetnice v ABC

Papírová archeologie: Rozhovor s Josefem Kropáčkem

Papírová archeologie: Rozhovor s Josefem Kropáčkem

Vystřihovánky v ABC 7: Kosmická tramvaj  Říp-1, chalupa a mlýn

Vystřihovánky v ABC 7: Kosmická tramvaj Říp-1, chalupa a mlýn