Jurský svět: Nové hrátky s dinosauří DNA

Jurský svět: Nové hrátky s dinosauří DNA
Sdílej
 
Na kina zaútočí 11. června dinosaurus, jakého jste ještě neviděli. Žije v zábavním parku, ale aportovat míček rozhodně nebude. 

 

 

Jurský svět pokračuje ve filmové sérii Jurský park režiséra Stevena Spielberga. Popisují se v ní události, které se stanou, když lidé vyklonují dinosaury a umístí je do jakéhosi pravěkého safari. Nový film se odehrává 22 let po založení Jurského parku. Vše šlape jako na drátkách. Dinosauři se chovají ukázněně, návštěvníci jsou nadšeni a příjmy rostou. Vedení parku v čele s manažerkou Claire Dearingovou (Bryce Dallas Howard) to ale nestačí. A tak opráší genetické laboratoře a v nich z DNA různých druhů vytvoří novou atrakci - hybridního dinosaura jménem Indominus rex.

Velociraptoří komando

Tyranosauří vzhled nováčka vylepšují ostnaté šupiny, ornamenty na hlavě a dlouhé drápy na předních končetinách. Měří 12 metrů (zatím), běhá rychlostí 50 km/hod a jeho řev dosahuje hlasitosti 140 až 160 decibelů, tedy stejné intenzity jako motory Boeingu 747 při startu. Svou inteligencí převyšuje všechny ostatní dinosaury. 

Projížďka s velociraptory •  YouTube

Jak se dá očekávat, hvězda Jurského světa se brzy vymkne kontrole a začne zabíjet vše, co se hýbe – čistě kvůli ukrácení dlouhé chvíle. V nastalém chaosu se dostává ke slovu biolog Owen Grady (Chris Pratt), který studuje chování dinosaurů a svůj čas až dosud trávil výcvikem smečky velociraptorů. Teď z nich může sestavit bojové komando, sednout na motorku a pokusit se hybridní obludu zlikvidovat.

Stvoření netvora

O tom, jak přesně Indominus rex vznikl, panovaly mnohé dohady. Dalo se předpokládat, že základ pro jeho stvoření poskytla tyranosauří DNA. Dlouhé drápy na předních prackách zase připomínají spinosaury, jako byl Suchomimus a Baryonyx. Oba druhy existují v Jurském světě. Oficiální informace však uvádějí jen to, že se na vzniku indominuse podílel dravý Giganotosaurus a tři druhy neméně dravých abelisauridů – Carnotaurus, Majungasaurus a Rugops. Od nich jsou odvozeny jeho ostnaté šupiny a hlavové ornamenty, které připomínají rohy.

Jurský svět: Zánik říše: Popáté s dinosaury

Jurský svět: Zánik říše: Popáté s dinosaury

Konec Jurského parku: Dinosauří DNA z jantaru nezískáme

Konec Jurského parku: Dinosauří DNA z jantaru nezískáme

Jurský park ve skutečnosti

Jurský park ve skutečnosti

Jurský svět bude pokračovat

Jurský svět bude pokračovat

Všechno o Jurském světě

Všechno o Jurském světě

 

Články odjinud