Kam Římané nedošli: Novinka v HistoryParku

Kam Římané nedošli: Novinka v HistoryParku
Sdílej
 
Repliku části pochodového táboru římské legie si nově prohlédnete v HistoryParku Ledčice.

 

Když římské legie na svých dobyvačných výpravách putovaly územím barbarů, stavěli si vojáci na přenocování takzvaný pochodový tábor. Byť by na místě měli přespat jen jedinou noc, vykopali kolem tábora příkop, na nějž navazoval val vykopané zeminy opatřený provizorní palisádou z pospojovaných cvičných kopí. Z dalších kopí legionáři svázali trojnohé obranné ježky. Podobných římských táborů archeologové na našem území nalezli zhruba desítku, všechny na jižní a střední Moravě.

HistoryPark po třech letech

My se ale z Moravy přesuneme do středních Čech pod horu Říp. Tady se sice žádný římský tábor nenašel a ani neexistují archeologické důkazy, že by tudy římské legie kdy procházely, ale stojí tu HistoryPark Ledčice, v němž si část takového římského pochodového tábora zřídili. O HistoryParku jsme poprvé psali v roce 2016. Za ty tři roky se tu mnohé změnilo. Letos vstupuje do své páté sezóny a je znát, že projekt výrazně dospěl a vyléčil řadu dětským nemocí.

Odborníci lektorují

Hlavní devizou HistoryParku je, že jej vedou skuteční archeologové, kteří vědí, jak to v každodenní archeologické praxi chodí. A o to tady přesně jde. Lektoři tu předvádějí veřejnosti, především dětem, různé činnosti archeologického výzkumu a k tomu jim dávají odborný výklad proložený skutečnými příklady z praxe. Důležitou součástí návštěvy parku je, že si téměř všechno vyzkoušíte na vlastní kůži. A někdy je to pěkná fuška. Samozřejmě! Archeologové jsou vědečtí pracovníci, kteří často pracují rukama, kopou krumpáčem a házejí lopatou. Chcete-li poznat jejich práci, nesmíte se bát umazat.

Za obraným valem si vyzkoušíte několik dovedností římských legionářů •  Pavel Dobrovský

Buď archeologem

Doufám, že jsem vás tou fyzickou prací moc nezastrašil. Rozhodně to není tak zlé. V HistoryParku budete například pobíhat po poli s detektorem kovů v jedné a hrabičkami v druhé ruce. Skutečné historické nálezy tu sice imitují šroubky a matičky, ale i tak je to vzrušující, když vám detektor zapípá tím správným tónem. Vedle stanoviště detektorářů stojí velký zelený stan a v něm jsou repliky dvou kostrových a jednoho žárového hrobu. Vaším úkolem je všechny kosti a předměty z hrobů odkrýt a určit, kdo by zde mohl být pochován. Je to vlastně taková malá detektivka s postupným získáváním potřebných indicií.

Experimentální archeolog si vyzkouší všechno vlastníma rukama •  Pavel Dobrovský

Experimentálně

Stodola skrývá hned několik stanovišť. Drtí se tu obilí pomocí kamenů, vyrábějí měděné šperky, opracovává pazourek či kamenná sekera. To vše patří do takzvané experimentální archeologie. Ostatně letní speciál ABC jsme připravili na toto téma právě tady v Ledčicích. Ale tohle vše tu bylo i při naší poslední reportáži. Stejně jako bazén na dvoře, kde se v letních měsících můžete potápět pro amfory a drobnými poklady. Venku za stanem se pak krčí malé záhonky, kde archeologové experimentálně pěstují plodiny pravěkými metodami. Popravdě to spíš vypadá jako záhonky neuspořádaného plevelu. Ale co my víme, jakou měl zahradu pračlověk.

Při stavbě římského pochodového tábora se v Ledčicích inspirovali skutečnými vykopávkami tábora na jižní Moravě, na nalezišti Mušov •  Archeologický ústav AV ČR, Brno, v. v. i.

Do římského tábora

Za zahrádkou je už zmiňovaný římský pochodový tábor - novinka letošní sezóny. Popravdě tu něco na ten způsob stávalo už předtím. Původně měli lektoři plán, že příkop tábora vykopou sami návštěvníci. Těm se ale kopat nechtělo, tak to lektoři dělali ve své volném čase. Trápili se a potili, představovali si, že jsou římskými legionáři, ale výsledek nestál za moc. Až letos na jaře čelný příkop tábora konečně vznikl a byl osazen palisádou z dřevěných špicholáků. Výsledek vypadá skvěle. Jde sice jen o zmenšenou část tábora (skutečný byl dlouhý i stovky metrů), ale pro představu obrany tábora je zcela dostatečný. Za obraným valem si vyzkoušíte několik dovedností římských legionářů. Cvičný útok s autentickým dřevěným mečem a proutěným štítem na cvičného panáka, lukostřelbu, ale i vyměřování pozemku s antickou geodetickou pomůckou zvanou groma. Je tu také malá pálená pícka, na níž lektor ukazuje odlévání bronzu tradiční metodou.

Vedle stanoviště detektorářů stojí velký zelený stan a v něm jsou repliky dvou kostrových a jednoho žárového hrobu •  Pavel Dobrovský

Bohaté akce

Při poslední reportáži nestál ani neolitický dům se stěnami z propleteného proutí, který si můžete zkusit "nahodit" mazaninou z mokrého jílu. Park se s každou sezónou rozrůstá a přibývají další programy. V minulých letech tu dělali tematické víkendy například s výrobou pravěké keramiky či šperků, odléváním kovů, pravěkou žranicí, nebo turnajem v lukostřelbě. Ten bude mít letos na konci června už druhý ročník. Akce má název Ledčický šíp a můžete na ní zúročit dovednosti, které získáte třeba přímo v HistoriParku při víkendové lukostřelbě pod dohledem zkušené lektorky.

Vizualizace tábora i schéma průřezu obranným valem •  Archeologický ústav AV ČR, Brno, v. v. i.

Pro školy i rodiny

HistoryPark má připravené programy pro školní výpravy, ale i pro jednotlivce. Když sem přijedete s rodinou, budou se vám věnovat stejně intenzivně jako celé školní třídě. Pro veřejnost je otevřeno každý víkend od března do listopadu a během letních prázdnin každý den. Návštěvnickou novinkou jsou letní příměstské tábory. Přes zimu funguje park obráceně. Návštěvníci nejezdí sem, ale lektoři naopak navštěvují školy. Teď už je ale otevřeno, tak sem zkuste vyrazit na výlet. Začněte na www.historypk.cz.


Skutečný tábor

Při stavbě římského pochodového tábora se v Ledčicích inspirovali skutečnými vykopávkami tábora na jižní Moravě, na nalezišti Mušov. Naleziště je hned vedle Aqualandu Moravia u vodní nádrže Vodní Mlýny. Lektoři v Ledčicích se na tamních vykopávkách podíleli. Vizualizace tábora i schéma průřezu obranným valem pochází právě odtud - poskytla nám ho veřejná výzkumná instituce Archeologický ústav AV ČR, Brno.

Objevy u Pálavy: Římané na Moravě

Objevy u Pálavy: Římané na Moravě

Jeden den archeologem: History Park Ledčice

Jeden den archeologem: History Park Ledčice

Římané v Británii: Komiks a skutečnost

Římané v Británii: Komiks a skutečnost

 

Články odjinud