Jak ožívá historie: Archeologické muzejní kufříky

Jak ožívá historie: Archeologické muzejní kufříky
Sdílej
 
Dobře, připusťme, že název "muzejní kufřík" nezní moc akčně. Ale jakmile ho otevřete, můžete s ním zažít opravdu velké věci! 

 

Určitě jste si toho všimli. I ten nejzajímavější archeologický nález za sklem muzejní vitríny vypadá tak nějak… mrtvě. Abychom si uměli lépe představit minulost, potřebovali bychom jej vzít do ruky: Osahat si kus látky, opatrně pohladit pazourkový hrot, potěžkat v ruce středověký meč. V muzeu to samozřejmě nejde – nálezy jsou jedinečné, mnohdy křehké, a pokud by je každý návštěvník ochmatával, moc by z nich za chvíli nebylo. Nemluvě o tom, že by jej třeba upustil na zem.

S pazourkem v ruce

Neživotnost muzejních exponátů jsme si naplno uvědomili ve chvíli, kdy jsme přijeli na reportáž do HistoryParku Ledčice. Před námi stála sada stříbrných kufříků poskládaných na sebe. Každý ukrýval dokonalé repliky skutečných archeologických nálezů – z původních materiálů a zhotovené původními technikami. Kufříků bylo několik a každý se věnoval jinému období lidské historie. Z kufříku "z doby kamenné" jsme si mohli vytáhnout pazourkový hrot a zkusit jím říznout do kusu silné kůže, vyzkoušet lov pomocí vrhače oštěpů nebo se seznámit s pestrostí výzdobných motivů na keramických nádobách.

Nástroje z mladší doby kamenné: sekera, srp z parohu a nůž. Sekera a ozdoba z mědi jsou z pozdní doby kamenné •  Honza Mudra

Kelt nebo legionář?

Doba bronzová nám umožnila ozdobit se kovovými šperky, ozkoušet si ostří zbraní a nástrojů nebo si nazout lýkové sandály. U kufříku, který časově pokrývá dobu železnou a dobu římskou, jsme se mohli seznámit s množstvím keltských řemeslných vynálezů. Některé z nich se používaly ještě donedávna – třeba železné kopí, ocelové křesadlo, nebo hákovitý klíč do keltského zámku. A nechybí tu ani výzbroj římského legionáře nebo vosková psací destička, na níž se mohly posílat rozkazy legiím. Z truhly, která patří ke kufříku z období vrcholného středověku, jsme si dokonce mohli půjčit a obléct šlechtický oděv (trochu nepohodlný) a zbroj (velmi těžkou). A to samé můžete udělat i vy.

Raně středověké oblečení vyšších společenských vrstev nám přišlo trochu nepohodlné. A ta kroužková zbroj je pěkně těžká! •  Honza Mudra

O projektu

Archeologické muzejní kufříky vznikly v rámci projektů Nadace ČEZ. Jejich cílem je umožnit žákům mateřských, základních a středních škol seznámit se s předměty z hluboké minulosti na vlastní kůži. První z nich navrhl archeolog Vítek Beran z HistoryParku Ledčice spolu s muzejními pedagožkami Lenkou Zmekovou a Jitkou Peškovou z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, pro které byly kufříky sestaveny. Další kufříky už vytvořili pracovníci Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Pokud kufříky doputují i do vaší školy, buďte aktivní a všechny artefakty si osahejte. Historie vám doslova ožije v rukou.

Každý předmět má v muzejním kufříku své dané místo •  Honza Mudra


Chcete kufřík?

Pokud jste letos na jaře navštívili ábíčkovskou akci kluci Páni kluci, mohli jste kufříky vidět tam. A je téměř jisté, že další šanci budete mít i na jejím pokračování v příštím roce. To ale rozhodně není jediná možnost. Vaše škola může kontaktovat Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích (www.muzeumcb.cz) a objednat si návštěvu odborníka, který kufřík zaměřený na určité období přiveze až k vám. S kufříkem plným štípaných industrií z doby kamenné (tak se odborně říká pazourkovým hrotům a nástrojům) a s dalšími pravěkými nástroji k vám také může přijet Vítek Beran z HistoryParku Ledčice (www.historypk.cz).


Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Lovci z doby kamenné: Stačí škrábnutí a jste mrtví!

Lovci z doby kamenné: Stačí škrábnutí a jste mrtví!

Archeologové cestují do minulosti na počítači

Archeologové cestují do minulosti na počítači

Uvnitř egyptských pyramid: Prohlídka pohřebních kolosů

Uvnitř egyptských pyramid: Prohlídka pohřebních kolosů

 

Články odjinud