Nejčastěji padělaná bankovka míří na výstavu

Nejčastěji padělaná bankovka míří na výstavu
Sdílej
 
Víte, jaká je nejčastěji padělaná bankovka? Jak vypadá krejcar z Jáchymovské mincovny nebo vzácný Valdštejnův dukát, který unikl císařské pomstě na slavném vojevůdci a nebyl roztaven spolu s ostatními?

 

Numismatické rarity si od čtvrtka do neděle 26. 9. můžete prohlédnout na veletrhu Antique na Novoměstské radnici v Praze. Hlavním tématem je sice české sklo, k vidění ale budou také vzácné originální kousky bankovek, mincí a dukátů.

Muchova stokoruna

Autorem návrhu československé stokoruny z roku 1919 je světoznámý malíř, grafik a výtvarník Alfons Mucha. Bankovka byla tištěná v pražské tiskárně - Národní Politika a patřila mezi nejvíce padělaná československá platidla.

100 Kč z roku 1919 •  archiv Asociace starožitníků

Keltská mince

Patří k vůbec nejstarším exponátům: zlatá keltská mince s motivem poloklečící postavy nebo lučištníka držící dvě zkřížené tyče na rubní straně. Mince byla ražená Čechách v 2. století před Kristem.

Zlatá keltská mince •  archiv Asociace starožitníků

Dukát z pokladu

Některé keltské mince ovšem neměly takové štěstí a do dnešních dnů se nezachovaly. O tom svědčí další numismatický unikát - dukát z roku 1772 Karla Egona Fürstenberga ražený z roztaveného zlata z největšího a nejslavnějšího pokladu zlatých keltských mincí, který byl objeven u vsi Podmokly. Drábové nalezené zlato z vesničanů prý vysloveně vymlátili a poklad roztavili na ražbu vládních dukátů Marie Terezie s letopočtem 1771 a právě dukátů s portrétem Karla Egona Fürstenberga.

Dukát Karla Egona Fürstenberga z roku 1772 •  archiv Asociace starožitníků

Dukát, který unikl osudu

Stejný osud, jako nalezené keltské mince z Podmokel, potkal také většinu dukátů Albrechta z Valdštejna, frýdlantského knížete a generála císařského vojska, který byl znám svými vojenskými úspěchy. Vzhledem k tomu, že po Valdštejnově smrti přikázal císař všechny Valdštejnovy mince roztavit a kov zpracovat na ražbu mincí císařských, je dukát Albrechta z Valdštejna z roku 1631 mimořádně vzácný.

Krvavé zlaťáky: Nejslavnější poklady světa

Krvavé zlaťáky: Nejslavnější poklady světa

Česká mincovna: Místo, kde se rodí drobné

Česká mincovna: Místo, kde se rodí drobné

Ledovce tají: Zamrzlí vikingové odhalují staré poklady

Ledovce tají: Zamrzlí vikingové odhalují staré poklady

 

Články odjinud