Státní tiskárna cenin: Kde se rodí bankovky?

Státní tiskárna cenin: Kde se rodí bankovky?
Sdílej
 
Navštívili jsme státní Tiskárnu cenin v Praze, kde se peníze doslova tisknou. Kromě bankovek, kterých zvládne až sto milionů kusů za rok, tento státní podnik vytváří i všechny další důležité ceniny, které na našem území potřebujeme. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř STC.

 

Státní tiskárna cenin, jak už název napovídá, není na rozdíl od České mincovny soukromý podnik (článek najdete pod tímto odstavcem), ale spadá pod Ministerstvo financí. To proto, že netiskne jen peníze, ale vydává všechny důležité dokumenty, které Česká republika potřebuje. Bankovky, kvůli kterým jsme přijeli, dokonce tvoří jen 17 % obratu tohoto státního podniku, a i když jsou ze všeho nejlákavější (kdo by nechtěl stát u tiskárny peněz!), zdaleka to není jediná zajímavost.

Česká mincovna: Místo, kde se rodí drobné

Česká mincovna: Místo, kde se rodí drobné

Všechny ceniny

Kromě bankovek, kterých zvládne až sto milionů kusů za rok, Státní tiskárna cenin vytváří i všechny další důležité ceniny, které na našem území potřebujeme. Například osobní doklady, jako jsou občanské průkazy, řidičské průkazy, cestovní pasy nebo protokoly o technické kontrole vozidla, tabákové nálepky a alkoholové pásky, cenné papíry, stravenky, akcie a nově stírací losy. V poslední době tiskárna stále více proniká do sféry digitálních služeb.

V kancelářiSTK jsou vystavené všechny typy bankovek, co se tu tiskly •  Anna Šolcová

Ryze české

Nejen všechny bankovky, které jste kdy drželi v ruce vy, ale i vaši rodiče a prarodiče, pochází z jedné pražské budovy. Jen bankovky vytištěné do roku 1928 byly vyráběny v Německu a USA. Od té doby už ale všechny pocházejí z pražské tiskárny. Ovšem stejně jako se v začátcích Československa tiskly v zahraničí peníze pro nás, i my jsme svého času vyráběli bankovky pro jiné země. V 60. letech minulého století vznikala v Praze platidla třeba pro Mali, Kubu nebo Guineu.

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

Před tiskem

Vznik bankovky je složitý proces. Úplně na začátku se musí ručně vyrýt hlavní motiv. Tím je na českých bankovkách portrét významné historické osobnosti. Dalším krokem je mít připravené barvy. I to je věda! Barvy se musejí přesně namíchat. Recept na správné barevné složení zná jen hrstka lidí. Nejen jejich odstín je naprosto unikátní, ale barvy také jinak reagují ve světle různé vlnové délky. Teprve pak se může začít tisknout.

Tisk bankovek v STK probíhá mnoho týdnů •  Anna Šolcová

Papír z Německa

V samotné výrobě se vždy jedna hodnota tiskne a jedna zpracovává. Když jsme přijeli my, vznikaly nám před očima tisícovky. O patro výše se ale řezaly a balily stokoruny. To proto, že vytištěná bankovka musí dlouho schnout. Na začátku je speciální bankovkový papír, který obsahuje bavlněná vlákna (přesné složení papíru je tajné). Ten se kupuje v Německu, a když přijede do Prahy, už na něm je aplikován vodoznak a stříbrný proužek.

U řezačky je nutná přesnost na setiny milimetru! •  Anna Šolcová

Bezpečnost především

Na každý arch se tiskne 24 bankovek, které jsou až do rozřezání jedna vedle druhé. Jako první se natiskne část motivu bankovky ofsetovou technikou, a to hned na obě strany. Pak následuje hlubotisk, při kterém se na bankovky natiskne hodnota, portrét a některé ochranné prvky. Mezi hlavní ochranné prvky patří třeba neviditelné UV barvy nebo vlákna v papíru, které jsou vidět jen pod UV světlem. Dalším prvkem je třeba mikropísmo. Když se budete snažit, bezpečnostních prvků napočítáte celkem 8. Jsou tam ale i další, tajné, o kterých nikdo nezasvěcený neví a je možné je odhalit jen ve speciálních laboratořích.

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Ještě zkontrolovat

Po hlubotisku, který má výhodu, že umí nanášet barvu tak, že je nepatrně vystouplá a bankovka je v tom místě o něco hrubší, následuje knihtisk, kdy se na bankovce objeví její unikátní číslo. Po každé tiskové operaci schnou bankovky minimálně 2 týdny. Kvůli tomu celý výrobní proces bankovek trvá přibližně 3 měsíce. Jakmile uplyne potřebná doba, musí se jednotlivé archy pečlivě zkontrolovat.

Ředitel STC Tomáš Hebelka ukazuje výtisk stíracích losů s malbou Alfonse Muchy •  Anna Šolcová

Jako ve filmu

Pokud je vše v pořádku, archy putují do řezačky. Pracovník je musí pokaždé na milimetr přesně srovnat a pomocí stroje je od sebe silou čtyř tun nejprve oddělí na podlouhlé pásy a ty se potom rozřežou na balíčky po 100 kusech. Každá taková hromádka se musí znovu zkontrolovat, na třídicím stroji zabalit a hned na to zamknout a zapečetit v přepravních klecích. Následný odvoz z Státní tiskárny cenin do České národní banky vypadá jako z akčního filmu. Celá ulice se musí uzavřít a speciální auto doprovází početná policejní eskorta!

Cenné papíry jsou nejčastěji akcie a dluhopisy •  Profimedia.cz

Cenné papíry

Mezi důležité ceniny tištěné v STC patří i cenné papíry. Nejčastější cenné papíry jsou akcie a dluhopisy. Když vlastníte akcii, znamená to, že vám patří kousek firmy. Čím více akcií máte, tím větší podíl je váš. Firma vám jako vlastníkovi může vyplácet podíl ze zisku nebo vás zvát na jednání akcionářů. Takhle tedy můžete vlastnit kousek Applu, Facebooku nebo třeba Tesly! Dluhopis je stvrzenka o tom, že jste někomu (třeba i státu) půjčili peníze a on vám je musí do určeného data i s úrokem vyplatit.

Cizí bankovky

Technicky nejdokonalejší bankovky mají Švýcaři, kteří si s ochrannými prvky svých franků dávají skutečně záležet. Titul o nejkrásnější bankovku roku 2020 potom vyhrálo mexických 100 pesos. Bez zajímavosti nezůstává ani rumunský lei. Ten je specifický svým materiálem – bankovky jsou z plastu!

V Izraeli je zase naprostým standardem, že bankovky nosí po kapsách a píšou si na ně poznámky. No a v Rusku dokonce vyzkoušeli bankovky spárovat s mobilem. Když se skrz aplikaci podíváte na bankovku, začnou se kolem ní objevovat různé prostorové, a dokonce i pohyblivé obrazce! Ještě se s nimi neplatí, ale třeba jednou!

Aplikace, které vás naučí utrácet a šetřit moudře

Aplikace, které vás naučí utrácet a šetřit moudře

České hodinky: Podívali jsme se pod kapotu legendárních „primek“

České hodinky: Podívali jsme se pod kapotu legendárních „primek“

CETIN: Do nitra Mordoru

CETIN: Do nitra Mordoru

 

Články odjinud