Tajemství motýlího letu: Tleskající křídla a vzduchová kapsa

Tajemství motýlího letu: Tleskající křídla a vzduchová kapsa
Sdílej
 
Ve srovnání s ostatními létajícími zvířaty, jako jsou ptáci a netopýři, jsou motýli poněkud divní. V poměru k malému tělíčku totiž mají moc krátká, moc široká a hlavně moc velká křídla. S takovým vybavením by to měli být dost neefektivní letci, jenže opak je pravdou. Ale proč?

 

Když vám teď řekneme, abyste si vybavili motýla v letu, nejspíš to bude motýl, jak se třepetavým letem pohybuje mezi lučními květy. Jen málokdo si představí motýla, který v ohrožení bleskurychle odstartuje z místa nebo který letí přímo a cílevědomě na dlouhou vzdálenost, jako to dělají třeba migrující monarchové.

Monarchové v ohrožení: Motýlí migrace bez kompasu

Monarchové v ohrožení: Motýlí migrace bez kompasu

Tyto letecké dovednosti motýlů zaujaly vědce už dávno a v 70. letech minulého století vznikla teorie „tleskajících křídel“. Motýl podle ní křídly nemávne vzhůru, ale spíš jimi tleskne. Tím, že je prudce přitiskne k sobě, vytvoří proud vzduchu, který jej doslova katapultuje kupředu. Pohyb křídel dolů pak má jinou úlohu – udržet váhu motýlova těla ve vzduchu.

Motýl ve větrném tunelu

Ačkoli je teorie „tleskajících“ motýlích křídel uznávaná, až dosud se nikdo nezabýval její aerodynamickou analýzou. Ujala se toho až dvojice biologů ze švédské Lundské univerzity, Per Henningsson a Christofer Johansson.

Jako pokusná zvířátka jim posloužili v Eurasii běžní motýli z čeledi babočkovití – perleťovci stříbropáskové (Argynnis paphia), které vědci pozorovali a filmovali nejen v přírodě, ale také ve větrném tunelu. Umožňuje totiž provádět přesná aerodynamická měření.

Elegantní motýl

Vědci si během svých experimentů všimli, že křídla perleťovců při tleskání mění tvar. Motýl jimi nepráskne proti sobě jako dvěma plochými povrchy, jak by se dalo čekat. Místo toho je lehce prohne, takže vznikne jakási kapsa, do které se vejde víc vzduchu. A čím víc vzduchu při tlesknutí vytvoří proud, tím lepší má motýl start.

Svrchní strana křídel perleťovce stříbropáska je oranžovo-hnědá •  iStock

Aby si ověřili, že právě tento elegantní mechanismus je tajemstvím motýlího tleskání křídly, vytvořili sérii robotických křídel, na kterých mohli srovnávat efektivitu pevných a flexibilních křídel.

Tajemství odhaleno

Výsledky potvrdily to, co si biologové mysleli: S flexibilními křídly, která dokážou vytvořit vzduchovou kapsu, je účinnost tlesknutí o celých 28 % větší. A právě tato flexibilita – spojená s potřebou rychle odstartovat a uniknout tak predátorům – je podle vědců důvodem, proč mají křídla motýlů tak neobvyklý tvar a velikost.

Největší motýli světa: Třiceticentimetrová královna

Největší motýli světa: Třiceticentimetrová královna

Můří vychytávky: Tajemství nočních motýlů

Můří vychytávky: Tajemství nočních motýlů

Zázračná ptačí křídla: Co z nich vyčetli vědci

Zázračná ptačí křídla: Co z nich vyčetli vědci

 

Články odjinud