Motýlí cestovatelé

Motýlí cestovatelé
Sdílej
 
Monarcha stěhovavý do příbuzenstva našich baboček.

 

 

Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus) patří do příbuzenstva našich baboček. Je to tedy denní motýl, který se v dospělosti živí květním nektarem. Jeho housenky ale nenajdete na kopřivách, jako většinu housenek našich baboček, ale na jedovatých klejichách.

Housenky v sobě jed hromadí, takže jsou jedovaté a tento jed v nich zůstává i po přeměně v motýla. Výrazné oranžovočerné zbarvení motýlů je tedy ve skutečnosti výstražné – znamená: Pozor, jsem jedovatý! Podívejte se na zázrak zrození motýla od housenky přes kuklu až po dospělce.

 

 

 

Mezi babočkami najdeme celou řadu druhů, které migrují na dlouhé vzdálenosti. Jednou z nich je i naše půvabná babočka bodláková (Vanessa cardui), která od nás odlétá do jižní Evropy a překonává přitom alpské průsmyky. Na monarchy ale nemá, tito motýli je při své hromadné migraci překonají nejen množstvím jedinců, ale i vzdáleností, kterou na své cestě z Kanady do Mexika překonávají – často uletí až 5000 km. Mračno pestrých motýlů můžete obdivovat alespoň na našem videu.

 

 

 

Na místě, kde monarchové zimují, vytvářejí často úplné „závěje“ na větvích, ty se pod jejich vahou ohýbají. V těsných shlucích přečkávají špatné počasí, zahynou jen ti, kteří se neudrží a spadnou na zem. Podívejte se tady.

 

Více v ABC 1/2016. Více o motýlech:


Záhady přírody: Mravenci housenkám rozumí

Záhady přírody: Mravenci housenkám rozumí

Na zdraví! Pijáci krokodýlích slz

Na zdraví! Pijáci krokodýlích slz

Klíčová slova:
motýl, monarcha, babocka, hmyz
 

Články odjinud