Motýli mají přesné letové dráhy

Sdílej
 
Motýli nepoletují v přírodě jen tak bezcílně, ale sledují velmi přesné letové dráhy. Pomocí radaru a malého zařízení na hřbetě hmyzu pozorovali britští vědci 30 motýlů a zjistili, že mají dva různé druhy pohybu, každý sloužící k jinému účelu. Také zdánlivě náhodně létání ve smyčkách má svou přesnou funkci – slouží k navigaci.

Tým anglických vědců objevil, že motýli nepoletují v přírodě jen tak bezcílně, ale sledují velmi přesné letové dráhy. Na záda jim upevnili velmi drobné radiolokační opakovače a pozorovali jejich chování radarem. Takto získali biologové informace o letových drahách, rychlostech letu i způsobu pastvy tohoto hmyzu.

Foto
Poté, co se vědci přesvědčili, že malé zařízení na hřbetě hmyzu jeho chování nijak neovlivňuje, vypustili 33 menších motýlů do pole o rozloze 500x400 metrů. Radar dokázal zachytit motýly na vzdálenost až jednoho kilometru a úspěšně zaznamenal pohyby 30 z nich.

Pokus objevil, že motýli mají dva různé vzorce letu – rychlý a přímý oproti pomalejšímu nelineárnímu letu. Během přímého letu dosahují motýli rychlosti přibližně 2,9 m/s, během pomalejšího hmyz sbírá nektar z rostlin a létá ve smyčkách rychlostí okolo 1,6 m/s. Tyto smyčky a výkruty představují pravděpodobně orientační funkci. Pomáhají motýlům rozeznat rostlinu nebo místo k přezimování. Motýli byli schopni identifikovat a vyhnout se překážce až na 200 metrů a rozeznat správnou rostlinu ke sběru nektaru na stometrovou vzdálenost.

Autor

iABC

 

Články odjinud