České poštovní známky

Sdílej
 
Poklady z vašeho alba III JAK VZNIKNE VADA

V současné době nalezneme deskové a výrobní vady zejména u známek tištěných rotačním ocelotiskem nebo hlubotiskem. Jak tyto vady vznikají?

1. Deskové vady

U ocelotiskové technologie se vady objevují jako různě dlouhé vodorovné nebo svislé rysky podle toho, kterým směrem se pohyboval papír v tiskovém stroji. Tyto deskové vady jsou otisky škrábanců na tiskovém válci, které způsobily různé nečistoty uvolněné obvykle z tlakové plsti. Vady se vyskytují ve větším počtu na téměř každém přepážkovém archu. Deskové vady u hlubotisku mají nejčastěji podobu tečky či skvrnky různého tvaru a velikosti, způsobené většinou odloupnutím malé vrstvičky chromu na tiskovém válci nebo poškozením při manipulaci. Vzhledem k tomu, že poškození vzniká nejčastěji během tisku, vyskytuje se většina deskových vad u hlubotisku jen na části nákladu. Tyto vady navíc mohou měnit v průběhu výroby podobu (většinou se zmenšují), protože při tisku dochází k opotřebení tiskových válců.

2. Výrobní vady

Výrobní vady jsou nahodilé a objevují se jen na malé části nákladu, mnohdy jen na několika přepážkových arších. Mohou být způsobeny např. špatným souběhem tiskových válců či jejich nerovnoměrným tlakem, posunem papíru do strany, nečistotou ulpělou na válci apod. Na závěr vám doporučuji, abyste neutráceli peníze za známky s vadami. Časem může dojít k ochabnutí zájmu o tyto speciality a i jejich dnešní poměrně vysoká cena může jít výrazně dolů. Příště vám řeknu o nějakých zajímavých a výnosných zdrojích současných filatelistických pokladů.