Vývoj hradu 7: Šlechtické hrady

Vývoj hradu 7: Šlechtické hrady
Sdílej
 
Co byly šlechtické hrady se dozvíš v pokračování Vývoje hradu - 7. dílu seriálu časopisu ABC: "Král je mrtev! Ať žije král."

 

Dýka zákeřného vraha ukončila život šestnáctiletého krále Václava III. a s ním roku 1306 vymřel i rod Přemyslovců po meči. Kdysi mocné a bohaté České království se ocitlo ve vnitřní válce. Původně královské hrady byly obsazeny předními šlechtici. Z bezvládí se česká šlechta snažila vytěžit pro sebe co nejvíc. Doba byla nebezpečná, což přálo vzniku nových hradů a menších tvrzí, které sloužily jako vesnická sídla chudších rytířů.

Hrad v zastavárně

Přemyslovské království se rozpadlo a na trůn nastoupil Jan Lucemburský, otec Karla IV. Nový lucemburský král se snažil odměnit své věrné a současně získat stříbro do vykradené zemské pokladnice. Množství královských hradů proto bylo zastaveno a stalo se majetkem mocných rodů Vítkovců, Vartenberků, Šternberků, Valdeků nebo pánů z Dubé. Bohatá šlechta potřebovala své nově nabyté majetky chránit. Starší dřevěné hradní části byly proto přestavěny do kamene a již nevyhovující malé paláce rozšířeny o nová patra a boční křídla.

Početné zříceniny jsou dokladem horečnaté výstavby šlechtických hradů ve 14. století. Nižší šlechta si často nemohla dovolit vlastní hrad a musela se spokojit s méně nákladnou vesnickou tvrzí. Horní tvrz Kestřany •  Profimedia.cz

Bezpečné sídlo

V neklidné první polovině 14. století musely šlechtické hrady poskytovat bezpečí, ale zároveň sloužit jako reprezentativní rodová sídla. Znovu se proto objevuje mohutný donjon. Tato obvykle hranatá věž se nacházela na nejlépe chráněném místě hradu, případně stála samostatně v jeho středu a byla obehnána hradbou. Donjon v sobě ukrýval komnaty pána hradu, přičemž s každým patrem věže se vnitřní prostory zvětšovaly. Za touto zvláštností stojí fakt, že zatímco u paty věže bylo zdivo i dva metry silné, cestou vzhůru se kamenné zdi stávaly slabšími. Poslední patro věže bylo často pouze hrázděné z trámů, proutí nebo nepálených cihel. Střecha věže byla pokryta štípaným šindelem nebo prejzy.

Hradní kaple se od 14. století stala symbolem rodové prestiže. Hrad Lipnice •  Profimedia.cz


Vystřihovánka k seriálu

V ABC č. 18/2018 naleznete vystřihovánku hradu Hohenburg. Starý královský hrad byl ve 14. století nově rozšířen jako reprezentační sídlo biskupa. Ponechal si velkou kruhovou věž bergfrit a starý palác, ale hradní příkop byl zčásti zasypán. Na jeho místě vznikl nový větší biskupský palác s kaplí Panny Marie v arkýři východní stěny. Na začátku 15. století byl navíc hrad i s městem pod ním opevněn společnou hradbou. Naše vystřihovánka zachycuje gotický hrad těsně před husitskými válkami.

PŘÍŠTĚ: Hrady Karla IV.


Vývoj hradu 6: Jak se staví hrad II.

Vývoj hradu 6: Jak se staví hrad II.

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Elitní válečníci historie: Rytíři

Elitní válečníci historie: Rytíři

Kingdom Come: Výlet do středověku

Kingdom Come: Výlet do středověku

 

Články odjinud