Vývoj hradu 5: Jak se staví hrad I.

Vývoj hradu 5: Jak se staví hrad I.
Sdílej
 
„V ranním oparu překročilo české vojsko zemskou hranici pod hradem. Válka byla u konce.“

 

První královské hrady se v Čechách objevují začátkem 13. století. Přemysl Otakar I. získal roku 1212 od římského císaře dědičně královskou korunu a do Čech začala z německého prostředí pronikat rytířská kultura, umění a gotická architektura. Zatímco v západní Evropě si v této době stavěla své hrady už i bohatá šlechta, v Českém království se moc Přemyslovců stále opírala o soustavu správních hradisek jako Mělník, Žatec nebo Olomouc. 

Poslední útočiště

Nákladná stavba hradu byla původně výsadou krále. Královské hrady byly budovány kamenickou hutí vedenou stavebním mistrem, který postupoval podle osvědčeného schématu. Základem hradu byl obytný palác a samostatně stojící útočištná věž bergfrit. Mohutná okrouhlá nebo hranatá věž byla přístupná pouze po padacím můstku z úrovně druhého patra paláce. Měla stát posledním útočištěm, pokud by zbytek hradu dobyl nepřítel. Celé jádro hradu obtáčela vysoká hradba s cimbuřím. Do vnitřního nádvoří se vstupovalo gotickou branou po padacím mostě přes příkop, nebo po dřevěné rampě. Brána byla opatřena krytým střeleckým ochozem (podsebitím). Součástí hradu byly i další stavby jako stáje, kovárna nebo pivovar.

Co musel mít každý správný hrad? •  Matyáš Namai, Milan Weiner

Hradní novinka

Hradní palác byl reprezentativní zděnou dvoupatrovou budovou se střechou pokrytou štípaným šindelem. Nároží zdí, ostění oken i dveří byla tvořena bloky pískovce, který se sice dobře opracovával, ale často musel být na stavbu dovážen z větší vzdálenosti. V přízemí paláce byl umístěn sklad a kuchyně a pod nimi hradní sklepy. Po kryté pavlači se z nádvoří vystupovalo do prvního patra paláce. Zde se nacházel sál s krbem a soukromé komnaty pána hradu. V druhém patře paláce, často dřevěném, bylo ubytování pro hosty a hradní posádku. Novinkou hradní architektury byl záchod neboli prevét.


Vystřihovánka k seriálu

Královský hrad Dolní Brody z roku 1217 z naší vystřihovánky je tvořen palácem spojeným s věží padacím mostkem. Jádro hradu doplňuje budova kuchyně. Do hradu se vstupuje bránou přes palisádou ohrazené předhradí.

PŘÍŠTĚ: Jak se staví hrad II.


Vývoj hradu 4: Nejstarší hrady v Čechách

Vývoj hradu 4: Nejstarší hrady v Čechách

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

5 nejstrašidelnějších opuštěných míst na světě

5 nejstrašidelnějších opuštěných míst na světě

 

Články odjinud