Zeleň v pohybu: Autobusy se zahradami na střeše

Zeleň v pohybu: Autobusy se zahradami na střeše
Sdílej
 
Po ulicích města Singapur v jihovýchodní Asii začaly jezdit "zelené autobusy". Zelené proto, že jim na střeše roste tráva. Novinka má snížit emise a zlepšit kvalitu ovzduší.

 

Prvních deset veřejných autobusů s rostoucí trávou na střeše má ukázat, jaké ekologické a ekonomické výhody může tato inovace přinést. Odborníci si slibují, že bude fungovat podobně prospěšně jako zeleň na střechách domů a fasádách. Tedy že poslouží jako přírodní ekologická klimatizace: Sníží spotřebu paliva, které je potřeba k napájení běžných klimatizací a z vozů se tak dostane do vzduchu méně emisí. Navíc trávníky na kolech poskytnou útočiště klíčovým druhům, jako jsou včely a motýli, kterým v dnešních městech často chybí potřebný prostor.

Zelené střechy: Spása měst 

Autobus sice není zrovna typickým místem pro zeleň, ale trávníky, rostliny, keře a stromy na střechách domů a fasádách už dokázali, co umí. V letním parnu chladí budovy, v zimě zase slouží jako izolace a drží teplo.

První autobusy s trávou na střeše začaly jezdit v Singapuru •  National Parks Board

Budovy a jejich okolí zeleň chladí vodou, která se odpařuje z listů, stíní povrchy, zvlhčuje vzduch a snižuje prašnost. Vegetace také pohlcuje městský. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ve městech se zelení žije šťastněji a zdravěji: pohled na ni prý snižuje stres.

Přehřátá města 

Jestli žijete ve městě, tak to určitě znáte. V létě rozpálené ulice, chladných míst je pomálu a vedro je přímo omračující. Někteří vědci varují, že v budoucnu mohou lidé kvůli globálnímu oteplování zažívat nesnesitelná vedra i týdny a budou narůstat tzv. městské tepelné ostrovy, které mají vyšší teplotu než je v okolí. Ostrovy vznikají v místech původní krajiny, kde vyrostly nové silnice a budovy. Absorbují více slunečního záření, které navíc neumí přeměnit v jinou energii, tak jako příroda.

Na letišti v Singapuru to vypadá jako v lese •  Wikipedia

Teplo zvyšuje také průmysl a doprava. A protože zeleň ustupuje rozrůstajícím se městům, kam se stěhuje stále více lidí, stěhuje se na netypická místa i příroda: na střechy domů a jejich fasády, na mosty i autobusy.

Krávy pasoucí se na střeše

Zeleným stavbám vévodí ve světě Singapur, kterému se proto začalo říkat zahradní město. Plány jsou velkolepé: do roku 2030 chce mít 80% budov zelených. V menším měřítku najdete ale obrostlé domy a zahrady na jejich střechách po celém světě: na jahody nebo na bylinky chodí lidé na střechy od jihoafrického Kapského města, po New York nebo Paříž. V italském Miláně se pyšní mrakodrapem s vertikálním lesem (Bosco Verticale). Dvě věže o vysoké 110 a 76 metrů jsou celé osázené stromy, keři a rostlinami.

Zelené Česko

U nás je například známý pražský komplex kancelářských budov AFI Karlín nebo Butterfly Karlín, kde roste na ploše 1 400 m² asi 60 000 rostlin. Porostlé trávou je třeba Obchodní centrum Šestka v Praze a pozornost vyvolala také průmyslová hala Liko-Vo za Slavkovem u Brna, která u nás nemá obdoby. Je zarostlá zelení, nepotřebuje klimatizaci ani kanalizaci: odpadní voda z haly se čistí kořenovými čistírnami na fasádě a střeše a pak znovu využívá.

Budoucnost: Zahrada na cestách

Kdyby jste před lety řekli svým prarodičům, kde všude se budou sázet stromy a tráva růst, asi by nevěřícně kroutili hlavou. Dnes už nejsou zarostlé domy žádné  sci-fi. A pokud se v Singapuru prokážou pozitiva trávníků na autobusech, je dost možné, že až jednou vyrostete a stanete se řidiči, budete vozit na střeše svou vlastní zahradu.


Britský Bio Bus jezdí na lidské výkaly

Britský Bio Bus jezdí na lidské výkaly

Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě

Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě

K Niagarským vodopádům potichu a bez emisí

K Niagarským vodopádům potichu a bez emisí

Autor

Zuzana Šprinclová

 

Články odjinud