Bezpečně v silničním provozu 3: Podchod a nadchod

Bezpečně v silničním provozu 3: Podchod a nadchod
Sdílej
 
Jak se chovat v silničním provozu, aby to bylo bezpečné, poradí další díl seriálu časopisu ABC. Tentokrát o autobuse, podchodu a nadchodu.


V seriálu Bezpečně na silnici zpracováváme modelové situace, ke kterým může docházet v běžném provozu – a to jak z pohledu chodce, tak z pohledu řidiče. Seriál má za úkol zvýšit silniční gramotnost každého zájemce, především ze skupiny žáků základních škol.

V časopise ábíčko 10/2017 vyšly podklady pro vystavění modelové situace na vozovce. Patří k nim pracovní arch od BESIPu, který najdete ke stažení zde:

Bezpečně v autobuse

Každý dopravce městské hromadné dopravy určuje své vlastní podmínky přepravy cestujících, nicméně pravidla slušného a ohleduplného chování v autobuse jsou obecná a měl by se jimi řídit každý cestující. Není dovoleno rozptylovat řidiče, tedy s ním mluvit, stát mu ve výhledu a podobně. Jezdí se vždy s platnou a řádně označenou jízdenkou. Vystupovat a nastupovat je možné jen na vyznačených zastávkách a vždy jen tehdy, až vozidlo zcela zastaví. Sedačky v autobuse jsou na sezení, nikoliv na stání či klečení. Nepokládají se na ně zavazadla ani nepouštějí zvířata. Když cestující za jízdy stojí, musí se držet madla. Na madla se nevěšíme.

Britský Bio Bus jezdí na lidské výkaly

Britský Bio Bus jezdí na lidské výkaly

Zavazadla sundáváme ze zad, držíme v ruce nebo pokládáme na podlahu. Ze dveří autobusu se vždy nejprve vystupuje a teprve poté mohou cestující nastoupit. Starší lidé a těhotné ženy mají přednostní právo v autobuse sedět. Je slušností jim místo k sezení uvolnit. V autobuse byste neměli konzumovat žádné potraviny a chovat se zde slušně a tiše. Nepouštět hlasitou hudbu a nemluvit příliš nahlas. A rozhodně neobtěžovat ostatní cestující nebo nepoškozovat zařízení autobusu. Do autobusu se nesmí s kolečkovými bruslemi na nohou.

Podchod nebo nadchod

Podchod nebo nadchod jsou nejbezpečnějšímu prostředky pro přechod vozovky. Nejsou k vidění příliš často, protože jejich vybudování je zpravidla nákladné. Pro užití platí podobné pravidlo jako u přechodu pro chodce, tedy je-li v dosahu padesáti metrů podchod nebo nadchod, chodec je povinen jej pro přecházení vozovky použít. 

Patříte-li k učitelům, kteří seriál chtějí využívat anebo ho již využívají, přihlaště se k našem informačnímu servisu, skrz který můžete zpětně podobu seriálu ovlivňovat svými náměty.

Přihlašte se k učitelskému newsletteru