BESIP má narozeniny: 50 let silniční bezpečnosti

BESIP má narozeniny: 50 let silniční bezpečnosti
Sdílej
 
Bezpečnost silničního provozu, tedy BESIP, vychovává naše mladé kluky a holky, aby z nich byli jednou skvělí řidiči. Nyní slaví půlkulaté výročí.

 

BESIP vznikl v roce 1967 kvůli rozmachu motorismu v Československu. Počet aut každý rok dramaticky narůstal a s nimi bohužel i počet nehod. BESIP se proto začal starat o co největší bezpečnost na našich silnicích. A dělá to dodnes. Auta totiž mohou být nejen rychlá, krásná a technologicky dokonalá, ale i nebezpečná.

Co dělá BESIP dnes?

Pro nejmladší cyklisty pořádá BESIP výcvik na dopravních hřištích. Pro školáky připravuje knížky, sešity, omalovánky nebo třeba cvičné programy pro počítače a interaktivní tabule o dopravní výchově. Natáčí také spoty o správném chování v silničním provozu i o nebezpečí, které nám všem hrozí, když porušíme pravidla. Důležitá zásada je "Vidět a být viděn", proto BESIP na svých akcích rozdává odrazky či reflexní pásky, díky nimž budete dobře viditelní i za tmy. BESIP nezapomíná ani na dospělé účastníky silničního provozu. Pořádá kurzy bezpečné jízdy, připravuje kampaně, ve kterých upozorňuje třeba na nebezpečí alkoholu za volantem nebo nutnost používání bezpečnostních pásů v autě. Jestli se chcete o BESIPu dozvědět víc, koukněte se na www.ibesip.cz.

BESIP: Důležité momenty vývoje bezpečnosti silničního provozu

BESIP: Důležité momenty vývoje bezpečnosti silničního provozu •  BESIP


Páska, která zachraňuje životy

Nosíte v noci reflexní pásku? Dobře děláte, může vám totiž zachránit život! Třeba si říkáte, jak vás může takový kousek svítivé látky ochránit? Podívejte se na video BESIPu a pochopíte. Zatímco když kráčíte podél silnice bez pásky, řidič vás může zaregistrovat až ve chvíli, kdy mu doslova stojíte před kapotou. S páskou je to jiné. Materiál odráží světlo z jeho reflektorů a řidič o vás bude vědět už několik desítek metrů dopředu – což je dost daleko, aby si na vás dal pozor a vy mohli jít v klidu dál!

Bezpečně v silničním provozu 1: Chodec

Bezpečně v silničním provozu 1: Chodec

Bezpečně v silničním provozu 2: Tramvajová zastávka

Bezpečně v silničním provozu 2: Tramvajová zastávka

Škola kola s Josefem Dresslerem

Škola kola s Josefem Dresslerem