Létající kolo: Cyklistika budoucnosti

Létající kolo: Cyklistika budoucnosti
Sdílej
 
Naučit kolo létat byl dlouholetý sen kluků i velkých vizionářů. Mnozí se o to i pokusili, ale většinou si leda natloukli nos. Vzlétnout se nyní pokusí tým českých konstruktérů.

 

Bicykl je bezesporu geniální vynález. Nepotřebujete řidičák, nedusíte své okolí emisemi a ještě se na něm parádně protáhnete. Přesto by mu slušela určitá modernizace. Vždyť od konce devatenáctého století, kdy se objevilo první moderní kolo, se toho vlastně moc nezměnilo. Je pravda, že tehdejší kola si mohla nechat zdát o nafukovacích pláštích nebo přehazovačce. Tu tehdy nosil nanejvýš jezdec na hlavě. Na druhou stranu – do nového tisíciletí by to chtělo něco opravdu převratného! A právě létající kolo může být prvním zábleskem cyklistických zítřků.

E-kolo? F-kolo!

Nápad zkonstruovat české létající kolo se zrodil na podzim loňského roku. Designéři brněnské společnosti Technodat se chtěli blýsknout před zákazníky a rozhodli se navrhnout stylové elektrokolo. Jak se kupily první plány, začal se jim takový bicykl, kterých se prohání po ulicích stovky, zdát jako docela nezáživný nápad. Původnímu e-biku proto umazali čárku, přikreslili křídla a pustili se do prototypu F-bike (Flying Bike). Pokud si ale přestavujete, že se jejich létající kolo skládá ze staré favoritky a navařených křídel, jste úplně vedle.

Celé téma si přečtete v ABC 21/2012, které je v prodeji od 9. února.




Moderní vynálezy: Foťák pro armádu

Moderní vynálezy: Foťák pro armádu

Aerofex: První krok k létající motorce ze Star Wars

Aerofex: První krok k létající motorce ze Star Wars

Podivný vynález: Vrtulník pro jednoho už existuje

Podivný vynález: Vrtulník pro jednoho už existuje

 

Články odjinud