Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě

Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě
Sdílej
 
Představte si obří zahradu uprostřed města, která je plná čerstvé ovoce a zeleniny. A aby nezabírala místo, najdete ji na střeše. Tak bude vypadat tržiště nové generace!

 

MVRDV je proslulé architektonické studio z nizozemského Rotterdamu. Specializuje se na originální návrhy budov ve spolupráci s vědci a často hledá neokoukaná řešení, která využívají nejmodernější technologie a přitom hledají souznění s přírodou. Mezi ně patří i nová tržnice pro tchajwanské město Tchaj-nan.

Přírodní tržnice

Tržnice jménem Tainan Market spojí prodej čerstvého ovoce a zeleniny s obří střešní zahradou. Střechu trhu budou tvořit terasy, které poslouží k pěstování pestré škály ovoce, zeleniny, květin nebo bylin. Tvůrci tvrdí, že se tu v záhoncích potkají třeba ananas, růže, čaj nebo rýže. Dovedete si představit, že si na trhu vypijete čaj vypěstovaný jen pár metrů nad vaší hlavou? Střecha přitom nebude sloužit jen jako pěstírna. Mezi rozkvetlými záhony si budou moci návštěvníci také posedět a odpočinout.

Tržnice jménem Tainan Market spojí prodej čerstvého ovoce a zeleniny s obří střešní zahradou •  MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)

Kvetoucí střecha

Střecha tržnice kupodivu nemá být rovná. Chce věrně simulovat přírodní podmínky, bude proto zvlněná jako podhorská krajina. To podporuje přirozené proudění větru a navíc to umožní pěstovat zde různé plodiny. Něčemu se daří na stráních, něčemu zase v údolí. Jelikož na každý stupínek bude dopadat jiné množství slunečního světla a podle pozice bude buď v závětří, nebo naopak tam, kde neustále fouká, půjde skutečně osadit střechu nejrůznějšími plodinami a zajistit jim ideální podmínky pro růst. Stejně tak bude možné přesně regulovat i zavlažování rostlin podle potřeby. Nová tržnice v Tchaj-nanu se v tuto chvíli staví a otevřena bude v příštím roce.

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

Zelený mrakodrap

To, že příroda do města patří, dokládá i další nedávný projekt MVRDV. Pro čínskou společnost Vanke navrhla nové sídlo v čínském městě Šen-čen. Mrakodrap Vanke 3D City o výšce 250 metrů bude pomáhat lidem z města, aby se přirozeně vypořádali s místním klimatem. V létě je zde nesnesitelné horko a vlhko, proto věž počítá se zastíněním a vysazením stromů nejen na ulici, ale i v patrech, podél cest a na terasách. Místo zde bude i pro parky a zahrady. Jeho stavba začne letos v létě. Návrhům, jako je tento, v ábíčku fandíme – a doufáme, že i u nás nové budovy začnou konečně zelenat!

Kdo staví zelené domy?

Dům, který je ohleduplný k životnímu prostředí, je zároveň ten nejpříjemnější pro život. Kde je zelená architektura nejvíce v kurzu? Podle aktuálních informací nejpopulárnějšího programu pro stavbu ekologických budov LEED jsou to Spojené státy, kde aktuálně splňuje požadavky LEED 441 km2. To je větší plocha než celé Krkonoše. Přitom jsou domy uprostřed měst a pomáhají jejich obyvatelům dýchat zdravý a čerstvý vzduch. Kdo jsou další největší budovatelé ekologických staveb, vidíte na mapce.

Vize zeleného města Šen-čen •  MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)

Čína – 68 km2

Kanada – 46 km2

Indie – 24 km2

Brazílie – 16 km2

Jižní Korea – 12 km2

Turecko – 10 km2

Německo – 8 km2

Mexiko – 8 km2

Tchaj-wan – 7 km2

Španělsko – 5 milionů m2


Měšťák zahradníkem: Vrací se zemědělství do metropolí?

Měšťák zahradníkem: Vrací se zemědělství do metropolí?

Lesní město: Čínský boj se znečištěním

Lesní město: Čínský boj se znečištěním

Nejsilnější raketa světa vynesla solární plachetnici

Nejsilnější raketa světa vynesla solární plachetnici

 

Autor

Tomáš Haimann

 

Články odjinud