Čínské růže

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Jak je poznáme

Vzácně se pěstuje i ibišek druhu H. schizopetalusHibiscus rosa-sinensis je okrasný keř původem ze subtropů jihovýchodní Asie. V Evropě se pěstují venkovní (mírně mrazuvzdorné) a pokojové odrůdy již od roku 1731 pod lidovými názvy ibišek nebo čínská růže. Keř s několika hlavními stonky dorůstá v květináči 120 - 150 cm. Má velké tmavozelené, nápadně lesklé listy s hrubě pilovitými okraji. Nálevkovité květy mohou mít až 15 cm v průměru a z jejich středu vždy vyčnívá sloupek s velkou bliznou a prašníky. Květy bohužel vydrží otevřené jen asi 36 hodin, pak rychle vadnou. Ibišky však při dobré péči kvetou nepřetržitě od jara do podzimu a počet květů, které jsou na rostlině rozvité současně, závisí jen na její velikosti. Existuje několik desítek vyšlechtěných kultivarů značně odlišných velikostí, barvou i tvarem květní koruny, občas se pěstují i další druhy ibišků, které pocházejí z různých míst tropických či subtropických oblastí Starého světa.

 

Nároky na pěstování

Čínské růžePokojový ibišek potřebuje dostatek světla, přímé slunce však nemiluje. Je to jedna z mála krásně kvetoucích pokojových rostlin, která bez problémů roste i u oken orientovaných na sever. V období růstu je optimální teplota kolem 20 oC, nižší teploty v zimě mají kladný vliv na tvorbu květů, ale pod 10 oC by klesat neměly, jinak začnou opadávat listy. V zimě je třeba méně zalévat, protože v chladnu by mohly přemokřené kořeny zahnívat. V létě zaléváme častěji, ale ani v tomto období rostlině krátké vyschnutí svrchní vrstvy země v květináči nevadí. Nejoblíbenější je ibišek s jednoduchým červeným květemVelmi důležitý je řez větví ibišku. Keř kvete výhradně na nejmladších výhonech, proto se na jaře doporučuje hluboké zkrácení všech větví s cílem dosáhnout kompaktního tvaru s množstvím květních pupenů. Pokud se některá z větví nezdravě vytáhne i během letních měsíců, lze ji zkrátit šikmým řezem těsně nad pupenem či postranní větévkou. Mladé rostliny sázíme do rašelinové směsi, dospělé přesazujeme do substrátu s větším podílem hlíny. V suchých bytech a v létě ibišky milují postřik vlažnou vodou, zahradnické příručky dokonce uvádějí, že při trvale nízké vzdušné vlhkosti poupata opadávají.

 

Rozmnožování

Je velmi snadné. Vrcholové řízky do tří týdnů zakoření v čisté vodě, pokud je odebereme při jarním hlubokém řezu, pak sazenice kvetou ještě tentýž rok. Z výsevů se u nás množí především venkovní odrůdy. Květy ibišků mohou být bílé, růžové, žluté, či vícebarevné, liší se i tvary okvětních lístků Květy ibišků mohou být bílé, růžové, žluté, či vícebarevné, liší se i tvary okvětních lístků Květy ibišků mohou být bílé, růžové, žluté, či vícebarevné, liší se i tvary okvětních lístků

 

Pozor!

Pokojové ibišky působí doslova jako magnet na molici skleníkovou a svilušku chmelovou. Oba škůdci dokážou velmi rychle zničit listovou plochu, a proto jsou vhodné dokonce preventivní postřiky vhodnými chemikáliemi. Provádíme je při teplotách nad 12 oC a z hygienických důvodů někde venku (alespoň na balkonu). Opadávání poupat může být způsobeno změnou stanoviště, průvanem, úplným vyschnutím kořenového balu nebo kombinací vlhka a chladu.