Plasty, které proudí do moří, má zastavit říční popelnice Interceptor

Plasty, které proudí do moří, má zastavit říční popelnice Interceptor
Sdílej
 
Ocean Cleanup je projekt čištění oceánů od plastového odpadu. Vznikl už před sedmi lety v Nizozemsku a několikrát jsme o něm psali i v ábíčku. Nyní představil novou technologii, která má za úkol vyřešit problém odpadků hned na počátku. Jedná se o loď zvanou Interceptor, která nebude sloužit na mořích, nýbrž na řekách. Interceptor dokáže posbírat až 100 tun odpadků denně. Její tvůrci věří, že s ní pochytají plasty proudící do moří.

Miliony tun plastů

Většina odpadu se dostává do oceánů z řek. Není to ovšem tak, že v každé řece unáší proud pár lahví a nedopalků, které tam zahodil neslušný vodák nebo výletník. Podle aktuálních propočtů je za většinu plastu v mořích zodpovědná jen hrstka řek. Ocean Cleanup provedl výzkum 30 000 toků a zjistil, že 80 % veškerého odpadu proudící do oceánů ze zhruba tisícovky z nich. Přesně řečeno do nich lidé nasypou až 2,7 milionu tun plastů ročně. Jednoznačně nejhorší jsou přitom řeky v jižní Asii následované těmi v západní Africe a Jižní Americe.

Chytrá popelnice

Interceptor má za úkol zachytit odpadky ještě předtím, než se dostanou na volné moře. Vypadá jako kříženec rybářské a nákladní lodi. Odpad chytá do sítí a po páse v zadní části posunuje dovnitř lodi. V ní se nachází celkem šest kontejnerů, které se postupně plní nepořádkem. Loď dokáže lapit až 100 tun odpadků denně. Jakmile navrší i ten poslední kontejner, pošle automaticky zprávu na mobil místnímu provozovateli. Ten přirazí s nákladní lodí, vybere a odveze odpad k recyklaci a vodního popeláře vyšle zpátky do akce.

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Spolehlivá konstrukce

Velká výhoda Interceptoru je jeho jednoduchost. Systém sítí, které mají chytat odpadky na otevřeném moři, provází celá řada poruch. Musí bojovat s divokými rozmary počasí, vlnami nebo s migrací mnoha druhů živočichů. Říční varianta je oproti tomu bezproblémová. Řeka teče vždy jen jedním směrem, takže lze snadno zachytit veškerý odpad proudící do moře. Sběrný pás navíc zabere jen část toku. Ryby nebo jiné lodě tak mohou popeláře snadno obeplout.

Loď Interceptor projektu Ocean Cleanup: Budoucnost čistých řek a oceánů? •  Ocean Cleanup

Energie ze slunce

Velkou výhodou celého systému je nízká cena a provoz. Loď má na střeše solární panely, které vytvářejí veškerou elektřinu potřebnou pro provoz. Díky tomu, že ji ukládají do lithiových baterií, může popelář zachytávat nepořádek každý den, a to i v noci. Nevydává přitom žádný hluk nebo zápach jako klasické dieselové lodní motory.

Plasty škodí korálům

Plasty škodí korálům

Interceptor v akci

V současnosti fungují už dva Interceptory – jeden v Malajsii a druhý v Indonésii. Brzy se objeví třetí v deltě řeky Mekong ve Vietnamu a podle aktuálních informací se další chystá uklízet hlavní město Dominikánské republiky. Konstruktéři v Ocean Cleanup pracují na tom, aby do roku 2025 vodní popeláři pokryli všech tisíc nejznečištěnějších řek na světě. Ještě lepší by ale bylo, kdyby se do té doby lidé na celém světě naučili, že odpadky do přírody zkrátka a dobře nepatří.

Loď Interceptor projektu Ocean Cleanup: Budoucnost čistých řek a oceánů? •  Ocean Cleanup

Pojídač odpadků

I likvidace nepořádku může vypadat kouzelně. Důkazem je Mr. Trash Wheel v americkém přístavu Baltimore. Je to průkopník technologie sběru říčních odpadků, který začal fungovat už v roce 2014. Za pět let posbíral více než 1200 tun odpadků. Stal se dokonce jednou z atrakcí města a rodina baltimorských pojídačů smetí se rozrostla o další dva členy, přičemž třetí je na cestě. A ačkoli jejich provozovatel Adam Lindquist přiznává, že to není dokonalé řešení eliminace našeho nepořádku z vodních toků, dodává, že je to zatím to nejlepší, co existuje.

PET-MAT: Ať žije nábytek z odpadků!

PET-MAT: Ať žije nábytek z odpadků!

Smetí ve vesmíru: Chystá se velký úklid

Smetí ve vesmíru: Chystá se velký úklid

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

 

Články odjinud