Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže
Sdílej
 
Postavte si vlastní loď a pak ji pošlete třeba na plavbu přes rybník a pozorujte dalekohledem. Pomůžeme vám si takovou papírovou 3D loď postavit. I se všemi detaily jako jsou kabiny, velitelský můstek nebo kormidelna. A chybět nebudou ani poziční světla pro noční provoz. Ve třech dílech, které vám budeme přinášet každý týden v pátek, vám popíšeme krok za krokem, jak funkční model postavit. A pokud se se svojí lodí zapojíte do naší soutěže, třeba zrovna na vás čeká zajímavá výhra.

 

Budeme stavět papírový model, podobný vystřihovánkám, jaké znáte z ABC. Nemusí být ale tak přesný a  bude také o dost větší. Bude se vám pracovat snadněji a to co uděláte, půjde postupně ještě vylepšovat. Vlastně nejde nic pokazit. 

Ledoborec nebo parník? 

Vaším prvním úkolem bude sehnat alespoň metr dlouhý karton z krabice. Pokud ho zrovna nemáte doma, tak se poohlédněte třeba u kontejneru na papír. Jako lepidlo používejte Herkules. Až karton seženete, čeká vás jeden z nejdůležitějších momentů: Výběr vzoru lodi.

Jakou loď si chcete postavit? Můžete se inspirovat tou naší nebo si sami vybrat. Hledejte v knížkách nebo na internetu. Během pátrání narazíte určitě na spousty báječných lodí: Ledoborce, torpédoborce, cisternové lodě, lodě letadlové nebo obchodní. Krásné jsou osobní parníky, asi znáte Titanic.

Náš model - trampový parník •  Miloš Millner

Trampový parník 

My jsme zvolili trampový parník – nákres vidíte na obrázku. Pokud se rozhodnete pro něj, je dobré vědět, k čemu takové lodě sloužily. Nákladní lodě toho typu vozily zboží z Evropy do Ameriky asi před sto lety. Jízda mezi kontinenty trvala zhruba týden.

Přepravovaný náklad byl ze dvou nákladních vlaků (100 vagónů), dnes by to bylo z 200 kamionů. Každý kamion veze 20 tun, což je zhruba hmotnost jednoho vozu tramvaje i s lidmi. Parník spotřeboval jeden vagon černého uhlí na den plavby. Posádku tvořilo dvacet až třicet námořníků. 

Nákres trampového parníku •  Miloš Millner

Měření a řezání

Jestli už víte, do jakého modelu se pustíte, rozmyslete se nejdřív, jak bude dlouhý. U nás je to jeden metr. Na našem obrázku má deset centimetrů. Cokoli tedy změříte na nákrese pravítkem (výšku komínů, délku nástaveb atd.), stačí vynásobit deseti a máte rozměr modelu. 

Samotnou stavbu začněte namalováním půdorysu lodi na karton. Pomozte si přeložením podél osy. Někdy tvar trupu z vrchu neznáte, tak si jej vymyslete podle jiné lodi, kde obrázek máte.

Loď si musíte předem vyměřit •  Miloš Millner

Teď je potřeba půdorys vyřezat. Karton se lépe řeže odlamovacím nožem než stříhá, je ale nutné zajistit si „schválenou" pracovní podložku. Šikovný je třeba sololit, „záda“ ze staré skříňky. Jestli máte vyřezáno, čeká vás nalepování přepážek. Na moři lodní přepážky brání potopení. Váš model budou zpevňovat. Uřízněte si pruhy kartonu vysoké jako lodní bok, bude to materiál na boky i na přepážky.

Pruhy kartonu na přepážky i bočnice by měly být stejně široké •  Miloš Millner

Prostor pro posádku

Přepážky trupu je dobré pořádně si rozmyslet. Na skutečné lodi dělí vnitřní prostor podle různých účelů: Sklady paliva, místo pro zboží, strojovna, kormidelní strojovna, prostor pro kotevní řetěz, ubikace mužstva atd.

Hotovou přepážku nalepte na loď. Lepte tzv. na tupo bez záložek, hrana kartonu je pro lepidlo dost široká. Pomozte si různými těžítky. Spoj pak nechte zaschnout alespoň dvě hodiny. Na hotový trup pak nalepte karton, který bude tvořit palubu. Po důkladném zaschnutí přesahy ořízněte řezákem.

Rozložení přepážek •  Miloš Millner

A jsme u konce prvního dílu. V tom příštím za týden vám ukážeme, jak na  modelu vybudovat nástavby. Třeba okénka kajut, komín nebo zábradlí.

Hotová loď z 1. dílu •  Miloš Millner

Soutěž o nejoriginálnější model lodi:

Postav vlastní originální papírovou loď a můžeš vyhrát v soutěži o čtyři knížky Největší stroje! Fotku tvého modelu pošli na adresu souteze@cncenter.cz. Do předmětu napiš heslo LOD. Další informace o soutěži najdeš tady:

Soutěž o 4 knihy Úžasné stroje

Soutěž o 4 knihy Úžasné stroje

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší nákladní lodě: 6 vládců oceánů

Největší nákladní lodě: 6 vládců oceánů

 

Články odjinud