Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže
Sdílej
 
V minulém díle o stavbě 3D lodi jsme vám ukázali, jak do vybraného modelu vyřezat půdorys trupu, vyrobit a nalepit přepážky i palubu. Dnes se pustíme do nástavby. Ukážeme vám, jak si udělat okna do kajut, komín nebo zábradlí.

 

Začneme výrobou nástaveb kajut. V první fázi je potřeba vypočítat správný  rozměr dílu. Jak správně měřit nástavby vašeho modelu najdete tady:1 díl..

Vyřezání oken

Díly nástaveb, jako jsou dveře nebo okna, je potřeba vyřezat. Není to ale zrovna snadné, okénka kajut vám proto doporučujeme prosekat kouskem trubičky - například z těla tužky versatilky.

Hranu trubky ale musíte nabrousit pilníkem, aby byla dostatečně ostrá. Pak si položte karton ideálně na dřevěnou podložku a pomocí kladiva a trubičky prosekejte otvory. Je také možné do ostří trubičky vypilovat zoubky jako má pila a prořezávat otvory otáčením. A protože naše loď bude svítit, je potřeba si po zhotovení okének promyslet průchody na protažení drátků k žárovkám nebo ledkám.

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Tmelení 

A teď nás čeká lepení. Nástavby nejprve sestavte nahrubo bez detailů. Jednotlivé díly lepte Herkulesem, pomáhejte si fixováním o různá těžítka, používejte i špendlíky. Povrch je také možné na některých místech přetmelit. Nejlevněji vás vyjde akrylátový tmel, za kelímek zaplatíte asi 60 Kč. Tmel se dobře brousí hrubším pilníkem nebo smirkovým papírem na prkénku. K nanášení tmelu poslouží nejlépe stará kreditní karta, v nouzi příborový nůž.

Celkový pohled na přetmelnou loď •  Miloš Millner

Při tvorbě nástaveb nezapomeňte na montážní průchod do podpalubí, budete totiž potřebovat přístupný prostor pro motor a baterie. Vhodné je udělat si nějaký větší poklop nebo odnímatelnou část nástaveb.

Dalším krokem je lepení vystouplých detailů dveří a oken na přebroušený povrch. Tvary těchto detailů si vystřihněte z čtvrtky. Pokud chcete okna přesná, zkuste použít odpad z procvakávače papírů na kancelářské šanony. Nalepené detaily vám umožní snazší barvení na závěr.

Nástavby s nalepenými detaily •  Miloš Millner

Zábradlí

Na model je možné vytvořit i zábradlí. Použijte špendlíky, nit a vteřinové lepidlo. Špendlíky zapíchejte jako stojky a vodorovnu nit lepte postupně na kapičky lepidla. Nit je jako ocelové lano na skutečné lodi. Nezapomeňte, že zábradlí mívají dvě lana nad sebou.

Komín 

Komín si vyrobte z papírové lepicí pásky. Vyberte takovou, která se namáčí ve vodě. Kolem vhodné válcové krabičky naviňte spirálově první vrstvu. Tato vrstva se klade nasucho lepidlem nahoru. Konce musíte zajistit proti rozmotání běžnou lepenkou. Druhou a další vrstvu už pokládejte navlhčenou, lepidlem směrem dolů a zase spirálově. Tři vrstvy stačí.

Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou

Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou

Kdo chce mít výsledek opravdu pěkný, každou vrstvu přežehlí žehličkou. Žehličku po práci nezapomeňte umýt. Hotový komín na koncích ořízněte dokola řezákem tak, abyste se zbavili oblastí, kde se uplatňuje zajišťovací lepenka. Trubička musí schnout mimo formu, protože se malinko zmenší a nesundali byste ji.

Barvení

Hotovou loď ještě bez stěžňů začněte barvit. Vhodné jsou vodou ředitelné barvy jako Eternal nebo Balakryl. Je možné si pomoci i běžnou školní temperou, musíte ji ale rozdělávat vodou s přídavkem Herkulesu, 1:10, pak se barva nerozpije. Velkou pozornost věnujte nátěru dna - zejména různým zapomenutým otvorům. Vodotěsnost zajistí jen několik poctivých vrstev, rychlá práce se nevyplatí.

Nástavby po nátěru •  Miloš Millner

A jsme u konce druhého dílu. V tom dalším, posledním, si loď osvětlíme a přidáme motor. S hotovým modelem se můžete zapojit do naší soutěže.

Soutěž o nejoriginálnější model lodi

Postavte si vlastní originální papírovou loď a můžete vyhrát v soutěži o čtyři knížky Největší stroje! Fotku svého modelu pošlete na adresu souteze@cncenter.cz. Do předmětu napište heslo LOD. Další informace o soutěži najdete tady:

Soutěž o 4 knihy Úžasné stroje

Soutěž o 4 knihy Úžasné stroje

Letní inspirace: Vyrobte si jednoduše vlastní loď!

Letní inspirace: Vyrobte si jednoduše vlastní loď!

Válka v hlubinách: Robotické ponorky budoucnosti

Válka v hlubinách: Robotické ponorky budoucnosti

 

Články odjinud