Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou

Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou
Sdílej
 
Projekt Orca je název nové jachty od projektantů ze studia Rosetti Marina v italské Ravenně. Na poli luxusních superjacht nejde o žádné nováčky, navrhováním nejrůznějších námořních plavidel se firma živí již přes 90. let. Nyní ale vstoupila do jiného partnerství – s přírodou. Tvůrci nového plavidla se nechali inspirovat největším žijícím zástupcem delfinovitých savců – kosatkou neboli orkou.

 

Studio Rosetti Marina v minulosti spolupracovalo třeba s automobilkou Rolls-Royce na 85 metrů dlouhé expediční jachtě a jejím cílem je navrhovat a vyrábět 150 metrové jachty pro široké spektrum námořních aktivit. Ale podoba jeho nové superjachty Orcy je inspirována královnou moří kosatkou. Stejně jako ona má jachta brázdit bez problémů všemi světovými oceány, hladce splynout s prostředím a nepůsobit ve vodě nijak rušivě.

Superjachta na cestě kolem světa

V pětašedesát metrů dlouhé jachtě se potkávají všechny vymoženosti současnosti. Samozřejmostí je využití odlehčených moderních materiálů a technologie kontrolující stav všech zařízení. Jako pohon slouží dva upravené dieselové motory Caterpillar 3512 s výkonem 1398kW. Ty umožní lodi dosáhnout rychlosti až dvanácti uzlů. Zatímco loď samotná ještě dokončená není, práce na motorech začala dávno před představením jachty a trvala tři a půl roku. I díky nim Orca zvládne manévrování i v mrazivém arktickém moři. V takových vodách jí vyztužená konstrukce zaručí ochranu před ledem. A co je nejlepší? Bez nutnosti zastavovat na doplnění paliva urazí přes 8 000 kilometrů!

Arktická jachta: Loď Ida Pfeiffer

Arktická jachta: Loď Ida Pfeiffer

Kam dřív skočit

Důvodem takového rozsahu je konstruktérský záměr udělat z Orcy nezávislé plavidlo, které dokáže bezpečně doplout i do běžným jachtám nedostupných oceánských koutů. Vzhledem k tomu, jak dlouho Orca vydrží na moři bez kontaktu s pevninou, není divu, že je vybavená vším, co si u luxusní jachty můžeme představit. Kromě ubytování pro dvanáct mořeplavců má prostory i pro stejný počet členů posádky. Ta se bude po čtyřech palubách pohybovat i s pomocí servisního výtahu.

65 metrů dlouhá a 18 metrů široká superjachta Orca s expedičními dopravníky •  Rosetti

Relaxování i věda

Jednotlivé modely mohou být upraveny na míru pro zákazníka. Přestože jachta může sloužit jako rekreační středisko, které nabízí všechno od bazénu, kina a sauny až po VIP salónky, počítá se s úložným prostorem pro nejrůznější vybavení. Cílem konstruktérů je totiž navrhnout luxusní plavidlo i pro vědecké nebo dobrodružné výpravy. Orca je specifikována jako typ „explorer,“ tedy plavidlo pro náročnější až výzkumné plavby. Proto může být venkovní bazén nahrazen heliportem a najdete i možnosti pro ukotvení menších člunů a prostor pro uschování sněžných saní a dalších vozidel, které by mohly pomoci při výzkumu vzdálených ostrovů. Samozřejmostí jsou prostory určené pro studijní a laboratorní práce.

Čekání na kosatku

Než první Orca vypluje, bude to ještě nějakou dobu trvat. V současnosti projektanti a inženýři dokončují specifikace pro materiály a hledají možné zákazníky. Ani po jejich nalezení se Orca nespustí hned na vlny. Od uzavření smlouvy potrvá stavba dalších 36 měsíců.

Loděnice Rosetti upraví palubu podle přání zákazníka •  Rosetti

Loděnice Rosetti upraví palubu podle přání zákazníka •  Rosetti

Kde se vzala jachta

Přestože se dnes slovo jachta vztahuje k rekreačním lodím, jeho původ je v armádě. Holandské námořnictvo začalo koncem 16. století používat jachty (nazývané jaght schip) v boji s piráty a pašeráky. Kapitáni rychlých, lehce ozbrojených a obratných jachet zaháněli nepřátele na mělčiny a měli takové úspěchy, že se jejich plavidla brzy začala objevovat i v námořnictvu ostatních států. Jachty byly využívány i pro vybírání daní, jako plavidla vzácných hostů anebo pro odpočinek.

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Superjachty: Zaoceánské paláce

Superjachty: Zaoceánské paláce

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

 

Články odjinud