Kosatka není velryba: Největší delfín na lovu

Kosatka není velryba: Největší delfín na lovu
Sdílej
 
Kosatky mnoho lidí považuje za velrybu. Ostatně, velrybou ji nazývají i v celé řadě jazyků včetně angličtiny. Ve skutečnosti má blíž k jinému oblíbenému zvířeti. Podívejte se na největšího delfína na lovu.

Kosatka dravá (Orcinus orca) je ve skutečnosti druh delfína. Ale toho největšího – dospělý samec může měřit až 9 m a vážit 10 tun – tedy skutečně jako nějaká menší velryba. Od menších samic se samci liší nejen svou velikostí, ale také mnohem vyšší vzpřímenpi hřbetní ploutví.

Kosatka není velryba zabiják

Přezdívku "velryba zabiják", kterou dostala v mnoha jazycích, si ale vysloužila neprávem. Není to žádný zabiják, je to prostě predátor, který se, stejně jako třeba lev živí lovem přiměřeně velké kořisti. A takového lva kvůli uloveným zebrám či antilopám nikdo zabijákem nenazývá. Na rozdíl od něj navíc není znám jediný případ, kdy by kosatka ve volné přírodě zaútočila na člověka.

Kosatky loví ve skupině, a protože jde o velmi inteligentní zvířata, často při lovu spolupracují. Jejich hlavní kořistí jsou velké druhy ryb (nebo menší hejnové), ploutvonožci, mořští ptáci, ale i další kytovci. Ve skupině si troufnou i na velké kosticové velryby, útočí ovšem většinou jen na mláďata. Mnohem častěji se ale jejich kořistí stávají menší druhy delfínů. Následující dvě videa zachytila kosatky právě při takovém lovu – to hlavní se ovšem odehrává pod hladinou, kam z paluby lodi kamera nedohlédne.

Tuleni v nebezepčí

Oblíbenou kořistí kosatek jsou i ploutvonožci. Ve volném moři si často vyberou jedince, který se vzdálil ze své skupiny. Takový odvážlivec (nebo hlupák?) pak nemá žádnou šanci na přežití.

V bezpečí ale není ani tuleň či lachtan odpočívající na ledové kře. Spolupracující kosatky vyvolají mohutné vlnobití, jímž kru rozlámou a nakonec nešťastníka spláchnou do moře.

Skupina kosatek žijících při pobřeží Argentiny se naučila taktiku vlnobití využívat při velice riskantním manévru. Přestože jsou mělké vody pro kytovce nebezpečné (běžně se stává, že uvíznou na pláži a nedostanou se zpět), kosatky záměrně najíždějí na pláž a vytvářejí přitom mohutnou vlnu. Cílem jsou rypouši sloní, největší známý ploutvonožec dnešního světa.

Do moře ovšem nespláchnou téměř šestitunového dospělého rypouše, který se ostatně před jejich nájezdem stačí vzdálit. Cílem jsou jejich odpočívající mláďata. Vědci se domnívají, že tuto strategii si zdejší kosatky předávají z generace na generaci – jinde totiž nic podobného nedělají. Na druhém záznamu je tento lov zachycen z dronu.

Moderní technologie v akci

Kosatky patří mezi ohrožené druhy, aby bylo možné je chránit, je nutné získat o nich co nejvíc informací. Mezi nejdůležitější patří znalost jejich migračních cest a míst, kde se nejčastěji zdržují. Sledovat jejich cesty v oceánech dnes vědcům umožňují moderní technologie, konkrétně navigační systémy a miniaturní GPS lokátory, které jim upevní na hřbetní ploutev.

Samotné značkování kosatek (či jiných velryb) je docela nebezpečná a obtížná operace. Podívejte se, jak skupina vědců označuje v Antarktidě kosatky a plejtváky malé za pomoci kuše.


Pravěká kosatka ještě nebyla „velryba zabiják“

Pravěká kosatka ještě nebyla „velryba zabiják“

Smrtící dědictví: Kosatky na pokraji vyhynutí

Smrtící dědictví: Kosatky na pokraji vyhynutí

VIDEO: Kosatka na lovu

VIDEO: Kosatka na lovu

Velryby z výšky: Drony provozují whalewatching

Velryby z výšky: Drony provozují whalewatching

Klíčová slova:
velryba, kosatka, příroda, zvíře, delfín
 

Články odjinud