Kosatky zrozené v zajetí

Sdílej
 
Když byl před několika lety ve francouzském historickém městečku AntibeS, ležícím na břehu Středozemního moře, postaven zábavní park s vodními zvířaty, v ústřední nádrži byl umístěn také párek kosatek. Byly odchyceny na volném moři a příliš naděje na dlouhý život v zajetí se jim nedávalo.

Kosatky - tito dravci mezi kytovci - jsou chováni v podobných zařízeních všude po světě a pocity z jejich osudu jsou smíšené. Na jedné straně mají všechny děti možnost prohlédnout si je zblízka a přesvědčit se, že se chovají k lidem nesmírně přátelsky a s něžnou opatrností, na druhé straně nás jejich samotná inteligence - jsou totiž nesmírně učenlivé - nutí zacházet s nimi jako s tvory s právem na svobodný život v mořích. Cítíme, že je vězníme. K překvapení všech se během dvouletého soužití v malé nádrži kosatky spřátelily, spářily a samice porodila mládě, narozené v umělém prostředí jako první na světě. Daří se mu velmi dobře, stejně jako jeho mladšímu sourozenci, neboť dnes se již v rozšířené nádrži prohánějí kosatky čtyři. ... a pusinkuA dělají vše proto to, aby pobavily tisíce dětí a dospělých. Mají svá představení několikrát denně. Každé takové představení je provázeno průvodním slovem cvičitelů, které kosatky sledují evidentně na každém kroku. Sami cvičitelé upozorňují děti, že kosatky provádějí jen to, co se naučily podle opakovaných a patrných pohybů cvičitelů, a zásadně za odměnu - za čerstvé ryby, které jim cvičitelé házejí po zdařeném úkonu do tlamy. Každá kosatka jich spořádá za den až 70 kg. Jde tedy o opakované, naučené reflexy. Tento poznatek je však doplněn jasnou komunikací mezi cvičiteli a kosatkami pomocí píšťalky v ústech lidí a pištivých zvuků vydávaných zvířaty. I když cvičitel do vody spadne, nebo když za zvířaty schválně do vody skočí, žádná kosatka mu neublíží. Cvičitelé však musí dávat dobrý pozor, aby se nedostali mezi kosatku a stěnu bazénu. Hravé zvíře je totiž ke stěně snadno přitlačí, neboť kosatky vyhledávají dotek, tělesný kontakt s člověkem. Pohled na tato zvířata, zdravá a plná pohybu, je pro nás všechny jistě krásným zážitkem. Ale vždy bychom měli myslet na to, že slouží jako učební pomůcka. Vlastně obětují svoji svobodu za to, abychom se naučili rozumět jejich druhům, kteří brázdí vody oceánů. Nevědomky se tím snaží smazat špatný obraz, který o nich někteří lidé vytvořili jenom proto, že jsou ve svém přirozeném prostředí dravci.

CVIČENÍ HROU

Cvičení hrouKosatky v zajetí jsou schopny naučit se neobvyklé a složité kousky. V synchronizovaném plavání vytvářejí vlny, skáčou, nechají se pohladit od vybraného dítěte, a pak je postříkají vodou z jinak hrozivě vyhlížející tlamy, dělají nad vodou dokonce přemety. Největší radost jim působí zvláštní trik, kterým končí své představení. Cvičitelé pozvou všechny děti k okraji bazénu, jedna z kosatek se rozjede a všechny děti zaleje vodou vzedmutou trupem a mohutným ocasem. Má z toho viditelnou radost, stejně jako stovky mokrých dětí, které jsou překvapené, ale šťastné.

Autor

Jan Baltus