Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
S novým rokem začínáme i na technických stránkách s novou rubrikou. Budeme odpovídat na otázky z elektrotechniky, modelářství, ale i na obecná témata, jako je třeba údržba sportovního náčiní či ovládání domácí elektroniky. Nevíte, čím lepit plastikové modely, nebrzdí vám jízdní kolo či chcete jen vědět, k čemu je na vašem videu funkce LP? Napište nám. Obálku označte heslem Technická odpovědna.

Vážená redakce, stále častěji se setkávám s pojmem extrudovaný polystyren. Můžete o tomto materiálu napsat něco bližšího? Přál bych si také vědět, čím se dá extrudovaný polystyren lepit. Petr Boronka, Hradec Králové Z extrudovaného polystyrenu je vyroben drak Slow Flyer modelu - Chubby LadyV poslední době zaznamenává letecké modelářství renesanci polystyrenu, jako lehkého a přitom pevného materiálu. Zásluhu na tom má extrudovaná forma klasického pěnového polystyrenu, která odstranila snad jedinou vadu tohoto univerzálního materiálu, vydrolování slisovaných granulí. Nová technologie výroby dala extrudovanému polystyrenu větší pevnost, kvalitní povrch, a díky stejnoměrné struktuře materiálu v celém jeho průřezu, i velkou odolnost dílů proti nárazu. Z extrudovaného polystyrenu se vyrábějí desky nejrůznějších rozměrů (například 4 x 600 x 800 mm či 5 x 500 x 1000 mm). Jsou z něj však také lisovány trupy, křídla a ocasní plochy vkládané do stavebnic létajících modelů.

Lepidla pro extrudovaný polystyren

K lepení extrudovaného polystyrenu lze použít (stejně jako k lepení klasického pěnového polystyrenu) disperzní lepidlo (například známý Herkules, který se nyní prodává i v malém třicetigramovém balení), nebo dvousložkové epoxidové lepidlo (to je však těžké, takže se používá jen k lepení velmi namáhaných dílů - podvozkových noh či polovin křídla). Ve specializovaných modelářských prodejnách také naleznete sekundové lepidlo na extrudovaný polystyren, které v krátké době vytvrdí a navíc vytváří lehký a pevný spoj. Jeho nevýhodou je jeho vysoká cena v porovnání s tradičním Herkulesem.

POZOR!

Nikdy nepoužívejte k lepení pěnového nebo extrudovaného polystyrenu lepidlo na bázi acetonu! Aceton tento materiál leptá, takže vždy dojde ke zničení dílu.