V šestnácti si postavil první vlastní dům: Jak? Levně a rychle!

V šestnácti si postavil první vlastní dům: Jak? Levně a rychle!
Sdílej
 
Maličký domek k bydlení si můžete postavit ještě před dosažením dospělosti. Radek to zvládl v šestnácti letech a za pár měsíců. Tiny House je už jeho druhým mini domem. Ábíčko ho navštívilo, natočilo video a nafotilo. Podívejte se na to!

Je to tu opravdová venkovská idylka. Stará Role je sice součástí Karlových Varů, má ale charakter vesnice nebo spíš chatové osady. Jsme na samém konci této čtvrti a za námi jsou už jen louky a les. Na pastvině si hladíme oslíka a ovce. Náš hostitel ale vypadá jako typicky městský člověk. O to víc možná překvapí, co všechno ve svém mládí už stihl vybudovat vlastníma rukama.

Stavět dům začal v šestnácti letech

Radek Pospíšil je navzdory svému věku už mediálně známou osobností. Je mu dvacet let a díky jeho projektu Můj domeček o něj jeví zájem novináři z celé republiky. Ovšem zajímají se o něj především lidé, kteří touží postavit si vlastní dům za relativně malé peníze. Radek to totiž dokázal a je ochoten svou zkušenost sdílet s ostatními. Nejzajímavější na tom ale je, že se do stavby svého domku pustil už v pouhých šestnácti letech.

Proč tiny house? Výhodná stavba!

Mladého stavitele jsem potkal letos v červnu na festivalu Maker Faire Prague, kde měl přednášku o stavbě malého domečku ke stálému bydlení. Takové projekty jsou ve světě známé jako tiny house neboli maličký domek a jsou stále populárnější. Má to hned několik důvodů.

Maličký domek postavíte poměrně rychle, pokud jste šikovní, dokonce svépomocí, ale hlavně za velmi malé peníze. Tiny house má ovšem ještě další výhody. Zabere jen malou plochu pozemku, je nenáročný na údržbu i spotřebu energií a dá se naložit na podvalník a převézt na jiné místo. 

Dřevěný dům se slaměnou izolací Radkových rodičů a v popředí skleník se solárními kolektory. Vlevo je vidět Radkův domeček •  Kateřina Miškeříková, Zdeněk Ležák

První a druhý

Radek na festivalu představoval jednak svůj dokončený tiny house, ale i zcela nový domeček, který na počátku letošního léta právě začínal stavět. Domluvili jsme se, že až bude mít střechu, přijedeme s ábíčkem na reportáž. Dorazili jsme v polovině října za téměř letního počasí.

Na pozemku Pospíšilových stojí rodinný dům, velký skleník a dva tiny housy. Dům s skleník začal Radkův otec budovat v roce 2018. Dům je dřevostavba se slaměnou izolací. Takové konstrukci se říká slaměný dům nebo také slamák. 

Nečekaný nápad

„Když začali stavět dům rodiče, přišel jsem s vlastním nápadem i já,“ svěřuje se Radek. „Požádal jsem je, zda by mi peníze, které pro mě spořili do budoucna, dali hned, že bych si postavil svůj vlastní dům. A oni byli natolik odvážní, že mi je dali.“

Za námi je rozestavěný druhý Radkův domeček, Ještě nemá vyříznuté otvory pro okna •  Kateřina Miškeříková, Zdeněk Ležák

Vedle rodinného domu tak začal vyrůstat ještě jeden, stavěný na kolovém podvozku. Radkův domeček má půdorys 8 x 3 metry a výšku 4 metry. Technicky se jedná o dřevostavbu s mezonetovým uspořádáním. Kromě koupelny se záchodem je celý vnitřní prostor v jediné místnosti s obývákem a kuchyní v přízemí a sníženým patrem na spaní. Otevřený prostor je praktický a navíc pak nepůsobí stísněně.   

Kolik to stojí?

Ne každý je natolik zručný, aby si postavil dům. Radek má v tomto směru výhodu, protože je vyučený truhlář. Nyní studuje podnikatelskou nástavbu. Stavbu dřevěného domu si vyzkoušel u rodičů a rok poté (v létě 2019) se pustil do svého vlastního domečku. Stavěl ho tři roky a v létě 2022 se mohl stěhovat do vlastního.

Tehdy už byl jeho projekt známý na sociálních sítích a Radkovi se začali hlásit zájemci o prohlídku. To trvá dodnes. Kompletní stavba domku ho vyšla na 450 000 Kč včetně vnitřního vybavení.

Pohled na obývací kout od vstupních dveří •  Kateřina Miškeříková, Zdeněk Ležák

Ložnice se sníženým stropem je v malém otevřeném podkroví •  Kateřina Miškeříková, Zdeněk Ležák

Jak zúročit zkušenosti

„Původně jsem myslel, že až dostavím domeček, budu dělat něco jiného,“ směje se Radek. „Na počátku letošního roku jsem se ale rozhodl, že postavím další. Hned z několika důvodů. Už jsem věděl, jak na to, věděl jsem, jaké chyby jsem udělal při poslední stavbě a jak je napravit, a také jsem to chtěl lépe zdokumentovat.“

U prvního domečku Radek například nepoužil žádné stavební výkresy. Nakreslil si dům pouze rukou na papír a poté stavěl metodou „od oka“, což mu později zkomplikovalo život, protože hodně řešení musel vymýšlet za pochodu. Druhý tiny house už má svůj projektový výkres. 

Vlastní dům

Konstrukce stěn nového domku je prakticky totožná – 10 cm široké dřevěné hranoly překryté vnější a vnitřní deskou a prostor mezi nimi vyplněn pěnovou izolací. Domek má ale na rozdíl od prvního střechu sešikmenou k jedné straně, což je jednodušší konstrukce, než je střecha sedlová (sešikmená na obě strany). Vnitřní uspořádání je podobné, ale jinak rozložené. Také rozměry nového domku jsou jiné, ještě menší – 5 x 5 metrů a 4 metry na výšku. Dům rovněž stojí na kolovém podvozku.

Radek nám ve svém domečku ukazuje kuchyňskou linku •  Kateřina Miškeříková, Zdeněk Ležák

Stavba tentokrát podle plánu potrvá málo přes půl roku (hotovo má být v únoru 2024) a náklady budou kolem 500 000 Kč. Domek je sice menší, ale materiál je v letošním roce výrazně dražší. Pořád je to velmi slušná cena. Co říkáte? Nechtěli byste si postavit dům? Jen takový maličký.   

Jak postavit tiny house?

Hledejte online...

Radek narazil na myšlenku vlastního domku na internetu, kde si prohlédl řadu projektů. Najdete tam stovky odkazů a mnohé i češtině. Tiny house si můžete nechat postavit na klíč, ale větší výzva je stavba svépomocí. K tomu slouží mnohé návody krok za krokem. Sám Radek svůj projekt Můj domeček předvádí především na Instagramu a na Facebooku.

VIDEO Vlastní tiny house, start české rakety a chytrý pokojíček

VIDEO Vlastní tiny house, start české rakety a chytrý pokojíček

Galerie: Fanda si postavil vlastní domek pro Hobita

Galerie: Fanda si postavil vlastní domek pro Hobita

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

Klíčová slova:
architektura, Maker, kutilství, DIY, Tiny House
 

Články odjinud